Obradović radi što i drugi na sceni 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Srpski pokret Dveri počeo je izbornu kampanju „Od porodice do porodice“, a lider Boško Obradović počeo je čini se i ličnu kampanju, koja bi možda mogla da bude uvod u predsedničku. On za sebe tvrdi da je najbolji kandidat koji može da se suprotstavi aktuelnoj vlasti.

Iako smatra da opozicija, ukoliko na izborima bude više kolona, treba da se dogovori da se međusobno ne napada, njegove izjave proteklih meseci prete da pomute odnose sa ostalim opozicionim partijama.

Nakon što se u martu verbalno sukobio sa predsednikom SDS Borisom Tadićem, sada je Obradović i otvaranje slučaja podvođenja žena u Jagodini u kojem je, kako tvrdi potpredsednica SSP Marinika Tepić, učestvovao i predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković, povezao sa njenom izbornom kampanjom.

Na to se saopštenjem oglasio predsednik SSP Dragan Đilas u kojem, između ostalog, navodi da Tepić nije ni u kakvoj predsedničkoj kampanji i da je od Obradovića, kao proklamovanog borca za porodične vrednosti, očekivao da bude prvi u Jagodini i osudi napade na Tepić.

Politikolog Boban Stojanović komentarišući ponašanje Obradovića kaže da je on video šta rade ostali.

– On se sigurno prilagodio mnogo više ostalima ulaskom u SZS nego oni njemu, a onda je to prestalo da postoji i na neki način je ostavljen sam nakon izbora. I nakon toga je više puta ukazivao na značaj jedinstva i zajedničke borbe, a sada je podstaknut ponašanjem ostalih rešio i on da uđe u to kolo. Jer ako su se svi razjedinili, onda mora i on da pokuša da se pozicionira. Ne verujem da zaista misli da bi bio idealan kandidat, ali da jeste bolji od nekih koji su već iskazali pretenzije da budu kandidati – jeste – kaže Stojanović za Danas.

Prema njegovoj oceni, Obradović jeste preterao u oceni aktivnosti Marinike Tepić povodom slučaja „Palma“.

– I on će sada kada saradnja nije moguća, a razlog tome nije on, da pokuša da eksploatiše nešto što jeste njegova prednost, a to je da nije bio na vlasti. I pošto nema jedinstva, možemo očekivati već sada možda i dvocifren broj predsedničkih kandidata. Pa ako svi idu sa svojim kandidatima, onda mora i on ili neko drugi iz Dveri da ide na predsedničke izbore – ukazuje Stojanović i dodaje da je jedinstvo opozicije iz dana u dan sve manje izvesno, i ne samo da su kolone izvesne, nego mnogo kolona za sve nivoe izbora, što opoziciji neće doneti ništa dobro.

Da će biti više opozicionih kolona misli i Bojan Pajtić, profesor Univerziteta u Novom Sadu, koji navodi da ga ne bi čudilo da je Obradović procenio da mu je bolje da sa Đilasom bude u „sukobu“ nego u koaliciji.

– S obzirom na programsku raznorodnost, koja je nekad izrazita, to ne mora biti loše. Te kolone moraju biti programski konzistentne, ali ih ne sme biti previše. Nisam siguran da iko od opozicionih lidera sme garantovati da lista koju predvodi može preći cenzus, tako da i ukrupnjavanja mora biti, ali onog koje donosi sabiranje, pa i sinergiju. Koalicija u kojoj bi bili i Obradović i Đilas takvu sinergiju teško može garantovati, jer SSP i Dveri „pokrivaju“ gotovo potpuno različita, čak i sukobljena biračka tela. Ne čudi me, utoliko, što je Obradović procenio da mu je politički profitabilnije da sa Đilasom bude (makar u fingiranom) klinču, nego u koaliciji – ukazuje Pajtić za Danas.

Podsetimo, Obradović je u četvrtak rekao da predsednika Srbije Aleksandra Vučića može da pobedi samo patriota neukaljane prošlosti, a da je on najbolji kandidat jer nije bio na vlasti, niti je imao veze sa kriminalom i korupcijom, zbog toga što je „čovek iz naroda“ i „dolazi iz unutrašnjosti Srbije“, „zastupa tradicionalnu, većinsku Srbiju“ i zalaže se za očuvanje KiM u sastavu Srbije.

„Znam da mene beogradski krug dvojke teško prihvata. Znam da jesam dobar kandidat, ne za predsednika Srbije ali za novo lice u srpskoj politici“, rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari