Obradović: Režim krši sporazum o uslovima za izbore, ubacuje problematične izmene 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je vladajući režim mimo Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora ubacio još najmanje pet zakonskih izmena koje su problematične ili uopšte nisu predviđene tim sporazumom.

„Prva je ukidanje žreba za redosled na listi predsedničkih kandidata jer Aleksandar Vučić očito ima potrebu da bude prvi na listi po svaku cenu. Mnogo je veći problem smanjenje finansijskih sredstava koja su do sada sledovala iz državnog budžeta svim predsedničkim kandidatima u prvom krugu predsedničkih izbora, kao i skraćenje roka za predaju izbornih lista“, rekao je Obradović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, „problematično je i to što se omogućava da jedan birač može da podrži više izbornih lista, jer je naš zahtev bio drugačiji – da se samo prekobrojni potpisi za predaju izborne liste na bilo kom nivou ne računaju kao dupli potpisi“.

„Poseban vid pritiska na opoziciju je obaveza da na štampanom predizbornom materijalu stoji ime štamparije“, rekao je Obradović.

On je rekao da se očito „ušlo u novu fazu predizbornih igara vladajućeg režima, koji je do sada uglavnom kršio postignuti Sporazum“.

„Zahtevamo od vlasti da se posvete primeni Sporazuma, posebno u sferi medija gde najveće medijske kuće još uvek nisu dostavile svoj plan rada, što su bile obavezne prema Sporazumu. REM još uvek nije počeo da Privremenom nadzornom telu za medije dostavlja izveštaj o radu televizija sa nacionalnom frekvencijom po pitanju ravnomerne zastupljenosti svih političkih opcija u ovom predizbornom periodu“, istakao je Obradović.

Kako je poručio, „svi predstavnici Dveri u radnim telima proisteklim iz Sporazuma reagovaće na svaki oblik njegovog kršenja i insistirati na doslednoj primeni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari