Obradović: Vučić se našao u ćorsokaku svojih obećanja, pa sad traži podršku opozicije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri ocenjuje za Danas da je Vučićevo konstantno ponašanje oličeno u „država – to sam ja”i načinu vladavine prevršilo je svaku meru. Napominje da posebno smešno deluje kada on svoje obraćanje javnosti, poput ovog najnovijeg đurđevdanskog, naziva „razgovorom sa narodom”. A pritom Srbija u ovako složenim geopolitičkim okolnostima nema Narodnu skupštinu, ima vd. tehničku Vladu i praktično predsednik preuzima svu vlast, što je nedopustivo.

„Odlažu se konačni rezultati izbora na svim nivoima i tako veštački održava stanje bez bilo kakve legitimne vlasti, a pre svega Narodne skupštine kao najvažnije državne institucije. Mediji koji su za vreme izbora koliko-toliko bili otvoreni sada su ponovo zatvoreni za drugačiju misao“, kaže Obradović.

Ocenjuje da Vučić ne samo da krši Ustav Srbije i stalno izlazi iz svojih ustavnih nadležnosti, već krši i diplomatske protokole, jer kao predsednik države ide na sastanke sa premijerima drugih država. Sam pregovara o svemu iza scene, bez ikakve skupštinske platforme i odluke, a da ne govorimo o Vladi Srbije koja bi trebalo da vodi izvršnu vlast i spoljnu politiku a zapravo je marioneta u rukama predsednika SNS“, objašnjava Obradović.

Prema njegovim rečima, Vučić tek kada se nađe u ćorsokaku svojih obećanja na raznim stranama sveta, onda se seti da bi mogao da razgovara i sa drugim političkim strankama u državi. Ali, postavlja se pitanje kada i gde?

On još uvek nije položio predsedničku zakletvu za drugi mandat, ne postoji novi saziv Narodne skupštine pred kojim to uopšte može da učini, složena ekonomska i politička situacija ne razmatra se ni u Skupštini, ni u Vladi.

„Za Srpski pokret Dveri ni do sada nije bilo sporno da se odazovemo na poziv vlasti za razgovore o najvažnijim nacionalnim i državnim pitanjima. Ali, to ne mogu biti privatni aranžmani kao u slučaju razgovora sa Đilasom, niti teške zloupotrebe dobre volje opozicije kao u slučaju sastanka sa predstavnicima vlasti i opozicije Republike Srpske. Tražimo hitno konstiutisanje novog saziva Parlamenta kao jedinog pravog mesta za politički dijalog o svim aktuelnim pitanjima. Predsednik države ima i ustavnu obavezu da po završetku izbora sasluša mišljenje svih poslaničkih grupa o formiranju nove Vlade i to je najbolja prilika za razgovor o svemu. Svakako nećemo dozvoliti da budemo deo bilo kakvog novog Vučićevog rijaliti programa“, zaključuje Obradović.

Na pitanje da li bi Dveri zarad dobrobiti države podržale sankcije protiv Ruije, ponavlja da su Dveri protiv sankcija Rusiji i ako Vučić zove na razgovor da bi tražio podršku za uvođenje sankcija Rusiji onda gubi vreme sa Dverima. Bolje da se obrati prozapadnoj opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.