Od čega zavisi hoće li se u Severnoj Mitrovici glasati i za odbornike: Nakon ostavki Srpske liste mandat dobio i jedan srpski kandidat 1foto: Prinscreen/YouTube/KoSSev

Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice dobila je mandat odbornika u Skupštini Severne Mitrovice, nakon odluke Centralne izborne komisije da izvrši „zamenu odbornika“ Skupštini opštine Severna Mitrovica koji su ranije podneli ostavke.

Kako u skupštinama opština ne postoje zagarantovana mesta za nevećinske zajednice, kakva je situacija u Skupštini Kosova, CIK je odlučio da nakon ostavki odbornika iz redova Srpske liste  na njihova mesta imenuje 13 odbornika iz GI „Mitrovica“, koju čine albanske i bošnjačke opcije, i jednog iz „Srpskog opstanka“.

Odbornici u Skupštinama opština na Severu Kosova iz redova srpske zajednice podneli su ostavke početkom novembra, a Vlada Kosova je raspustila samo one u Leposaviću i Zvečanu, zato što u ovim opštinama nema dovoljno odbornika sa drugih listi da do kvoruma popune upražnjena mesta,

Tako su za 25. decembar raspisani vanredni izbori za odbornike lokalnih skupština u Zvečanu i Leposaviću, čije održavanje nije izvesno, kao što nije izvesno ni održavanje izbora za predsednike opština na Severu Kosova koji su zakazani za 18. decembar.

Na izborima u Severnoj Mitrovici svog kandidata za odbornika sem Srpske liste i GI „Mitrovica“,  imala je dakle i inicijativa „Srpski opstanak“, a njihov kandidat Dušan Milunović ovom odlukom CIK-a da imenuje nove odbornike dobio je svoje mesto u ovoj lokalnoj skupštini.

Ono što može predstavljati problem u verifikaciji mandata novih odbornika u Skupšini Severne Mitrovice je što, po saznanjima Danasa, i dalje nije sigurno hoće li Milunović prihvatiti mandat.

Evidentno je da Milunović od izbora prošle godine nije aktivan kao član „Srpskog opstanka“, čiji je lider Aleksandar Arsenijević povukao kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, a kako saznajemo Milunović više nije ni član ove inicijative.

Ove navode nismo mogli da potvrdimo ni kod samog Milunovića, a ni kod Arsenijevića, s obzirom da na naše upite do objavljivanja teksta nisu odgovorili.

Upitana može li eventualno odbijanje kandidata „Srpskog opstanka“ da preuzme mandat značiti raspisivanje novih izbora za odbornike u Severnoj Mitrovici, Milica Andrić Rakić iz „Nove društvene inicijative“ kaže da to zavisi od broja „alternativnih odborničkih kandidata iz albanske zajednice“.

Od čega zavisi hoće li se u Severnoj Mitrovici glasati i za odbornike: Nakon ostavki Srpske liste mandat dobio i jedan srpski kandidat 2
Milica Rakić Andrić, foto: Printscreen/YouTube/Nova S

– Ako ih bez Milunovića ima dovoljno za kvorum, Skupština će nastaviti neometano da funkcioniše. Ako ih nema dovoljno, Skupština će biti raspuštena kao što je bio slučaj sa Leposavićem i Zvečanom, navodi ona.

Naša sagovornica iz Kosovske Mitrovice dodaje da prema navodima CIK, odobrena je zamena 13 albanskih kandidata i Milunovića kao 14. Skupština opštine Severne Mitrovice ima 19 poslanika što nači da i sa i bez Milunovića kvorum postoji ukoliko svi albanski kandidati prihvate mandate.

Za očekivati je da kandidati GI „Mitrovica“ prihvate mandate, ali čak i ako se to desi rad same Skupštine biće nemoguć bez administracije, koju su Srbi takođe napustili, a do sada nije pokazana volja za povratak u njih, niti su ispunjeni zahtevi koje su predstavnici srpske zajednice postavili 5. oktobra pri napuštanju svih institucija na Severu, ali i Skupštine Kosova.

U međuvremenu je jedino devet poslanika iz Srpske liste prihvatilo dodeljene im mandate u Skupštini Kosova, kao i jedan poslanik koji mandat dobio na listi koalicije „Sloboda“ – Cvetko Veljković. On je nakon podnošenja zakletve ovu inicijativu čiji su kandidati bili i Nenad Rašić i Rada Trajković. Pri napuštanju Veljković je poručio da će ostati nezavisni poslanik, ali da će pratiti državnu politiku Srbije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao je Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, a kako je najavljeno njegova savetnica biće Rada Trajković.

Ovo imenovanje dodatno je uzburkalo odnose Beograda i Prištine, a povod za novu krizu može biti i insistiranje Prištine da se izbori raspisani za decembar održe uprkos bezbednosnim i proceduralnim problemima koji su usledili nakon što napuštanja institucija od strane Srba, kao i uprkos apelima za njihovo odlaganje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari