Od Kosova preko Rafala, nuklearki do veštačke inteligencije: O čemu će sutra razgovarati Vučić i Makron 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC (arhiva)

Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Aleksandar Vučić u ponedeljak će razgovarati o evropskim integracijama Srbije i odnosima Beograda i Prištine, piše francuski dnevnik „Figaro“, a prenosi RTS.

Teme će biti i jačanje saradnje dve zemlje u odbrani, energetici i veštačkoj inteligenciji.

Od goluba do jastreba. Tako se menjao stav francuskog predsednika, sa promenama u Evropi, od početka rata u Ukrajini. Poslednji zapadni državnik koji je liniju komunikacije sa ruskim predsednikom držao otvorenom, u trećoj godini sukoba, sa čela jedine nuklearne sile u Evropskoj uniji poručuje – Evropa mora da se sprema za rat, ako želi mir.

Neskrivena je ambicija Emanuela Makrona da se nametne kao najuticajniji evropski lider.

U razgovoru sa predsednikom Srbije, prema najavama iz Jelisejske palate, potvrdiće punu podršku evrointegracijama, čiji je sastavni deo, kako se navodi – normalizacija odnosa sa Prištinom.

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije smatra da će predsednik Vučić pokušati da objasni stavove Srbije predsedniku Makronu i da pokuša da dobije njegovu podršku u vezi s tim pitanjima.

„S nastavkom evropskih integracija, s našom pozicijom o članstvu Kosova u Savetu Evrope, rezultat zavisi od samog stava unutar zapadnog saveza, pre svega SAD, o svim tim pitanjima“, dodaje Zečević.

Poseta Francuskoj, prema rečima predsednika Srbije, od strateškog je značaja.

Moguća najskuplja kupovina u istoriji srpskog vojnog budžeta

Na agendi i perspektive da se stari borbeni avioni u srpskom vazduhoplovstvu zamene novim „rafalima“.

Pregovori o kupovini teškoj, prema procenama, nekoliko milijardi evra vode se već nekoliko godina. A najavljuje se i mogućnost kupovine transportnih helikoptera „erbas“.

Petar Vojinović, urednik portala Tango siks, ističe da bi to bila najskuplja kupovina u istoriji srpskog vojnog budžeta.

„Srpsko vazduhoplovstvo je trenutno, nakon više godina, sposobno da obavlja te zadatke koji se pred njih stavljaju, pre svega zaštita vazdušnog prostora, ali te letelice s kojima oni trenutno raspolažu će negde tridesetih godina morati da se povuku“, objašnjava Vojinović.

Goran Janićević, urednik emisije „Dozvolite“ na RTS-u, napominje da je taj avion potrebno održavati, pošto su savremeni borbeni avioni veoma komplikovani za održavanje.

„Srbija je nedavno uvrstila u svoj arsenal savremene radare za osmatranje vazdušnog prostora ‘graund master’ 400A. To je prenutno najsavremeniji radar tog tipa u svetu“, dodaje Janićević.

Razvoj nuklearnog programa

Saradnja sa Francuskom u oblasti energetike mogla bi da poprimi konkretnije obrise i kada je reč o razvoju nuklearnog programa u Srbiji, prema najavama – izgradnje modularnih nuklearnih elektrana.

Više od dve trećine struje, Francuzi dobijaju iz nuklearki – u Srbiji zabranjenih već četvrt veka.

Đorđe Lazarević sa Elektrotehničkog instituta „Nikola Tesla“ navodi da je Francuska zemlja sa velikim iskustvom u razvoju nuklearnih tehnologija.

„Osim što koristi nuklearnu energiju za dobijanje energije u svojoj zemlji, ona je i jedan od nosilaca tehnologije proizvodnje velikih nuklearnih elektrana, takođe ima svoj projekat u oblasti malih modularnih reaktora“, navodi Lazarević.

Vučić i Makron u Parizu će, po računici predsednika Srbije, razgovarati dvadeseti put. Posetu francuskog predsednika Srbiji pre pet godina, pratile su francuske investicije, poput ulaganja u Aerodrom „Nikola Tesla“.

Vučić će u parizu boraviti dva dana, sutra i u utorak. Prvog dana posete, a nakon susreta sa makronom, Vučić će prisustvovati svečanoj večeri koju u njegovu čast u Jelisejskoj palati priređuje predsednik Francuske, najavila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Tokom posete, Vučić će imati i odvojene sastanke sa predsednikom Senata Francuske Žerarom Laršeom i ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari