Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo utvrdio tekst akta o promeni Ustava 1Foto: Beta/MILAN TIMOTIĆ/MO

Članovi Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo utvrdili su tekst akta o promeni Ustava Srbije u kojem se navodi da „uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, a odnos tri grane vlasti zasniva se na međusobnom proveravanju i ravnoteži“.

Odbor je na sednici 21. septembra utvrdio tekst Nacrta akta o promeni Ustava Srbije, odnosno promene amandmana i Ustavni zakon, koji će dostaviti predsedniku parlamenta radi podnošenja zahteva za mišljenje Venecijanskoj komisiji.

U amandmanu I, koji zamenjuje član 4 Ustava navodi se da je „pravni poredak jedinstven, a da uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku“.

„Odnos tri grane vlasti zasniva se na međusobnom proveravanju i ravnoteži. Sudska vlast je nezavisna“, navodi se i dokumentu.

Prema tekstu nacrta navodi se da je sudijska funkcija stalna, odnosno ukida se postojeće rešenje o ograničenom mandatu za one koji se biraju prvi put na sudijsku funkciju.

„Sudiji prestaje funkcija pre navršenja radnog veka ako sam to zatraži, ako trajno izgubi radnu sposobnost za vršenje sudijske funkcije, ako mu prestane državljanstvo Republike Srbije ili ako bude razrešen“.

„Sudija se razrešava ako bude osuđen za krivično delo na kaznu zatvora od najmanje šest meseci ili ako je u disciplinskom postupku utvrđeno da je učinio težak disciplinski prekršaj koji, prema oceni Visokog saveta sudstva, ozbiljno šteti ugledu sudijske funkcije ili poverenju javnosti u sudove“, navodi se u nacrtu akta ustavnih amandmana.

Prema predlogu, „Visoki savet sudstva čini 11 članova: šest sudija koje biraju sudije i pet istaknutih pravnika koje bira Narodna skupština“, odnosno alternativa je „Visoki savet sudstva čini 11 članova: pet sudija koje biraju sudije, predsednik Vrhovnog suda i pet istaknutih pravnika koje bira Narodna skupština“.

U nacrtu teksta se navodi da „Narodna skupština bira članove Visokog saveta sudstva među istaknutim pravnicima sa najmanje 10 godina iskustva u pravnoj struci, od 10 kandidata koje predloži nadležni odbor Narodne skupštine, posle javnog konkursa, glasovima dve trećine svih narodnih poslanika, u skladu sa zakonom“.

Kada je reč o tužilaštvu, Odbor je usvojio tekst u kojem se navodi da je „Javno tužilaštvo jedinstven i samostalan državni organ koji goni učinioce krivičnih i drugih kažnjivih dela i vrši druge nadležnosti kojima se štiti javni interes određen zakonom“.

„Vrhovni javni tužilac odgovara za rad javnog tužilaštva i svoj rad Narodnoj skupštini. Vrhovni javni tužilac nije odgovoran Narodnoj skupštini za postupanje u pojedinom predmetu“, ističe se u nacrtu akta.

„Narodna skupština nastavlja da bira sudije i zamenike javnih tužilaca po prvi put na te funkcije do konstituisanja novog saziva Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca, a novi sazivi Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca konstatuju da njihova funkcija postaje stalna“, konstatuje se u nacrtu akta Ustavnog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari