Odbor: Vojno-obaveštajna agencija radi po zakonu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Delegacija Odbora za kontrolu službi bezbednosti je nakon nadzorne posete Vojno-obaveštajnoj agenciji (VOA) ustanovila da je ova agencija u nadziranim slučajevima, postupala unutar svog delokruga i u skladu sa zakonom propisanim procedurama, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije.

Članovi delegacije Odbora za kontrolu službi bezbednosti izvršili su nadzor nad zakonitošću rada Vojno-obaveštajne agencije i po principu slučajnog uzorka ostvarili su neposredan uvid u dokumentaciju koja se odnosi na primenu posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka iz nadležnosti Vojno-obaveštajne agencije.

Članovi delegacije Odbora informisani su o aktivnostima koje Vojno-obaveštajna agencija preduzima a koje se odnose na prikupljanje, analizu, procenu, zaštitu i dostavljanje podataka i informacija o potencijalnim i realnim opasnostima po bezbednost Republike Srbije.

Članovi delegacije Odbora razmatrali su i efikasnost i pravovremenost dostavljanja podataka i informacija do kojih je došla Vojno-obaveštajna agencija a koje su u nadležnosti drugih službi bezbednosti ili policije.

Кonstatovano je da Vojno-obaveštajna agencija prati bezbednosnu situaciju i reaguje shodno ovlašćenjima koje ima na osnovu zakona, a pozitivno je ocenjen i rad pripadnika Vojno-obaveštajne agencije.

Kako se navodi u saopštenju „nadzornom posetom Vojno-obaveštajnoj agenciji zaokružen je ciklus nadzornih poseta direkcijama službi bezbednosti, a u narednom periodu Odbor za kontrolu službi bezbednosti će nastaviti aktivan nadzor nad radom službi bezbednosti u cilju povećanja efikasnosti njihovog rada“.

Delegaciju Odbora predvodio je predsednik Odbora Igor Bečić, a učestvovali su i narodni poslanici, članovi i zamenici članova Odbora: Marija Obradović, Goran Pekarski i Jasmina Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari