Odbor za KiM zatražio od privremenih institucija u Prištini da prekinu teror nad srpskim stanovništvom 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji izrazito je nestabilno i napeto, posebno u kontekstu položaja srpskog i drugih nealbanskih naroda, stoji u saopštenju skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Članovi Odbota za KiM zatražili su da privremene institucije samouprave u Prištini odmah prekinu teror nad srpskim narodom i da se, umesto pretnji, fizičkog nasilja, upotrebe vatrenog oružja i pritiska na srpski narod, iskreno posvete rešavanju svih problema na miran način, dijalogom, uz postizanje obostrano prihvatljivih rešenja.

„Takvo stanje je posledica rušenja dijaloga, nepoštovanja postignutih sporazuma, jednostranih poteza i svakodnevnog sistematskog institucionalnog, fizičkog i psihičkog nasilja nad srpskim narodom na KiM od strane PIS u Prištini“, navodi se u saopštenju.

Članovi skupštinskog odbora pružili su podršku srpskom narodu na KiM u odbrani njihovih ljudskih prava i sloboda, bezbednog života i opstanka, a izraženo je i uverenje da će srpski narod na KiM i njegovi izabrani politički predstavnici nastaviti da se, kao i do sada, za svoja prava, bezbedan život, ravnopravan položaj, opstanak bore mirnim, demokratskim sredstvima.

„Odbor odbacuje sve pokušaje da se srpski narod na KiM, posebno na severu, predstavi kao destabilizujući činilac, a njegovi izabrani politički predstavnivi kriminalizuju, da bi se na taj način stvorilo opravdanje za primenu sile od strane naoružanih formacija PIS protiv srpske zajednice. Poziva se međunarodnu zajednicu, posebno one države koje imaju nesumnjiv uticaj na PIS , da energično i hitno zaustave Prištinu u kontinuiranom sprovođenju nasilja nad srpskim narodom, da se bez odlaganja realizuju odredbe potpisanih sporazuma u okviru dijaloga, formira Zajednica srpskih opština i da odustanu od jednostrane odluke o preregistraciji vozila. Međunarodna zajednica, posebno UN i EU, imaju obavezu da obezbede punu primenu postignitih sporazuma“, navedeno je u saopštenju.

Odbor z KiM pozvao je UNMIK, KFOR i EULEKS da, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN nepristrasno i bez diskriminacije, ispune svoje mandate, da obezbede mirno okruženje za život srpskog naroda, kome je ugrožen opstanak na KiM, da onemoguće predstavnike privremenih institucija u Prištini da koriste silu protiv civilnog srpskog stanovništva i onemogućavaju mu osnovna ljudska prava i slobode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari