Odbor za ustavna pitanja utvrdio listu kandidata za ombudsmana: Opozicija smatra da Pašalić nema pravo da se ponovo kandiduje, on ipak na listi 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo utvrdio je danas spisak prijavljenih kandidata, koji ispunjavaju uslove za izbor na funkciju Zaštitnika građana. Među prijavljenima su Zoran Pašalić, aktuelni Ombudsman, kao i pravnik i aktivista za ljudska prava Milan Antonijević. Na spisku kandidata su još i Nataša Tanjević, Miloš Janković i Robert Sepi.

Jelena Žarić Kovačević, predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, pojasnila je na sednici odbora da svaka poslanička grupa, ili više poslaničkih grupa, mogu da predlože kandidata.

Rok za dostavljanje predloga je od 8. do 12. aprila.

„Ukoliko poslanička grupa ne dostavi predlog do tog roka, smatraće se da nema predlog. Trebalo bi da se kandidati predlože do 12. aprila, a 13. aprila bismo mogli, po dobijanju dopisa, da održimo sednicu odbora na kojoj će biti pozvani kandidati za zaštitnika građana i kojima ćemo moći da postavimo pitanja, te da ih predložimo skupštini“, rekla je Žarić Kovačević.

Samostalni poslanik Aleksandar Olenik, kao i poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić ocenili su da Zoran Pašalić nema pravo da se kandiduje ponovo, te da njegova kandidatura nije ispravna.

„Nema sumnje da Pašalić ne ispunjava uslov i da njegovu kandidaturu treba odbaciti. Moje mišljenje o njemu je da ne ispunjava ni druge uslove, ali ovaj je dovoljan“, rekao je Gajić i pozvao odbor da odbaci Pašalićevu kandidaturu posle čega su članovi o listi kandidata glasali za svakog kandidata posebno, i utvrđena je lista kandidata, na kojoj se Pašalić nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari