Odbori Skupštine Srbije: Složene bezbednosne prilike na Kosovu i Metohiji 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji karakteriše usložnjavanje bezbednosnih prilika, posebno zbog jednostranih poteza Prištine, kao što je usvajanje skupštinske rezolucije o ratnim zločinima Srbije na Kosovu, zaključeno je na zajedničkoj sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Članovi ta dva odbora smatraju da je ta rezolucija neprihvatljiva, da je zasnovana na brutalnim lažima, da zastrašuje srpski narod i raspiruje mržnju prema srpskom narodu i Srbiji, te je s toga odbacuju.

Kako se navodi u saopštenju sa zatvorene sednice, u dužem periodu jedan od značajnijih bezbednosnih izazova predstavlja prisustvo vehabijsko-selafijskih grupacija na KiM, koje deluju sa pozicija radikalnog islama.

Konstatovano je da je sa teritorije Kosova i Metohija, imajući u vidu broj stanovnika, najviše ekstremista otišlo da se bori u redovima terorističke grupacije Islamska država i da su povratnici u stanju da nastave sa terorističkim aktivnostima.

Zaključeno je da delovanje pripadnika vehabijskog pokreta, povratnika sa Bliskog istoka, kao i ekstremista deportovanih iz Zapadne Evrope, predstavlja ozbiljan činilac ugrožavanja bezbednosti na Kosovu i Metohija.

Na sednici je rečeno da za sada nema saznanja o konkretnim pretnjama i planovima za izvođenje napada na srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, ali postoji realna opasnost od terorističkih napada manjih razmera od strane radikalizovanih pojedinaca.

Odbor za Kosovo i Metohiju i Odbor za odbranu i unutrašnje poslove zahtevaju od međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji da posveti maksimalnu pažnju svim oblicima ugrožavanja bezbednosti, posebno srpskog naroda, koji je najugroženiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari