Odbornici opštine Severna Mitrovica traže da se za vozila otvori glavni most na Ibru 1foto: EPA/Djordje Savic

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica izglasali su danas odluku da se pošalje zahtev da se sa severne strane grada omogući sloboda kretanja za vozila preko glavnog mosta na Ibru i da se oslobodi prostor od vozila oko mosta.

Ta tačka nije bila u predlogu dnevnog reda koji je dostavljen odbornicima.

Na sednici, kako su javili mediji, prisustvuje i novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić koji je do nedelje bio odbornik u ovoj SO.

Ovaj zahtev je, kako javlja portal kossev.info. podnela odbornica iz redova Samoopredeljenja Aida Ferati-Doli.

Izuzev jedinog srpskog odbornika u ovoj opštini Dušana Milunovića, koji je bio protiv i jednog uzdržanog odbornika, odluku je podržala preostala većina, odnosno 11 glasova.

Obrazlažući zahtev odbornica Ferati-Doli kazala je da je „krajnje vreme“ da se omogući sloboda kretanja preko mosta koji deli severnu i južnu stranu grada.

„Zbog toga što je most zatvoren za saobraćaj, mi moramo da idemo alternativnim putevima da bi otišli na južnu stranu. Treba da idemo mnogo dužim putem“, rekla je i ocenila da bi otvaranje mosta bilo veliko olakšanje za građane.

Predsednik Skupštine opština Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin je rekao da će ovu odluku dostaviti Ministarstvu administriranja.

Jedini srpski odbornik Dušan Milunović, danas je bio protiv i rekao da usled već trenutno „osetljive političko bezbednosne situacije“ na Severu, nije pravo vreme za to i ocenio da je odluka preuranjena.

Naglasio je da o otvaranju mosta, što inače principijelno podržava kao potrebu, ipak treba da odlučuju na višem nivou.

Ponovio je da on nije protiv slobode kretanja, naznačivši da na jučerašnjem sastanku opštinskog Odbora za politiku niko tu tačku nije pomenuo.

Zatražio je da se tačka odloži na određeni vremenski period, a da se za to vreme razgovora sa KFOR-om, EULEX-om, policijom i centralnim vlastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari