Odlazi li Nenad Popović iz Vlade? 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Nenad Popović najverovatnije neće biti treći put ministar, odnosno član najnovije vlade Ane Brnabić, procenjuju politički izvori Danasa, pretvarajući to u matematičku procenu da mu daju deset odsto šansi da „preživi“ i ovu promenu ministarskog sastava.

Podsećaju da je kada je odlazeća Vlada izglasana 28.oktobra 2020. ni reči o tome da će Popović biti ministar nije rečeno nakon sednice Predsedništva SNS kada je saopštavan ministarski sastav.

I to uprkos tome, što je i tada, na junskim izborima 2020. kao i na izborima 3. aprila ove godine, Popović bio na izbornoj listi naprednjaka.

Ipak, tada je u poslednjem trenutku, kada je u Skupštini osvanuo zvaničan predlog poslanicima za izglasavanje nove vlade, Popović se našao na spisku, bez resora (tehnološki razvoj), ali kao ministar bez portfelja.

Pre nego što se Popovićevo ime našlo u foto finišu izglasavanja te druge vlade Ane Brnabić, mediji i analitičari su zaključili da on izostaje sa spiska ministara zato što je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić odlučio da napravi zaokret ka Zapadu.

Odnosno, da je taj zaokret posledica Vašingtonskog sprazuma koji je Vučić sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem sklopio u Beloj kući.

Popović se javnosti Srbije predstavlja kao izraziti rusofil i zagovornik saradnje sa Rusijom, a njegove javne aktivnosti su usmerene na zajedničku naučnu i tehnološku saradnju sa Moskvom.

U politiku je ušao kroz Demokratsku stranke Srbije koju je kasnije napustio i osnovao Srpsku narodnu partiju, čiji je i predsednik, ali stranka ne izlazi samostalno na izbore, već je uvek deo liste SNS.

Budući da je SNS protiv priključenja Evropskoj uniji, takav nastup se smatra delom keč ol (uhvati sve) strategije naprednjaka.

Pojedini izvori međutim tvrde, da je Popović navodno i veliki donator SNS-a, i da je to, a ne keč ol strategija, glavni uzrok njegovog opstanaka u SNS vladama.

Podsećaju i da je u politku ušao iz biznisa. Za svoju „ABS Elektro“ Popović navodi da je korporacija koja broji 3.000 zaposlenih u osam kompanija i naučnih instituta u Rusiji.

Zanimljivo je da je prema dostupnim podacima Nenad Popović i dalje u statusu poslanika, izbaranog na listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ na izborima 3. aprila.

On nije podneo ostavku na poslaničku dužnost onda kada su to na primer učinili Ana Brnabić, a potom Miloš Vučević i drugi naprednjaci, od kojih se za prvo dvoje sa sigurnošću zna da će predovditi i biti i u ovoj vladi SNS-a i SPS-a Ivice Dačića.

SNP sem Popovića, ima još jednog poslanika, takođe bivšeg DSS-ovca, Jovana Palalića.

Pojedini politički izvori tvrde da u slučaju ostanka Nenada Popovića, u novoj vladi, kao i u slučaju njegovog izostanka, odluke o uvođenju delimičnih sankcija Rusiji zbog rata koji vodi u Ukrajini neće biti pre Nove godine. Prema njihovoj proceni, ta odluka o sankcijama zavisiće od toga koliko će hladna zima biti i koliko će gasa biti potrebno za grejanje.

Šta je Ana Brnabić rekla u ekspozeu 2020.

U ekpozeu u oktobru 2020. prilikom uspostavljanja odlazeće vlade koja je isto kao i ova koja sada treba da bude izglasana, bila oročena na dve godine, Ana Brnabić je istakla šest ciljeva: borbu protiv korone i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu, borbu protiv organizovanog kriminala i sveobuhvati rati protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavinu prava i ubrzanje evropskog puta i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari