OEBS: Srbi na Kosovu po sopstvenom nahođenju da odluče da li će da glasaju na referendumu 21. aprila 1Foto: EPA / Christian Charisius (Arhiva)

Misija OEBS na Kosovu pozvala je Srbe sa Kosova da bez obzira na „razočaravajuće političke izjave“ – prema sopstvenom nahođenju, odluče da će glasati na referendumu za smenu gradonačelnika u četiri opštine na Severu, a koji će se održati 21. aprila.

Podsećaju na to da je više od 20 odsto upisanih birača u ovim opštinama, navodno samo pokrenulo ovaj proces i to potpisivanjem peticije kao deo demokratskog procesa i u skladu „sa kosovskim zakonodavstvom“, te da su skladu sa tim imaju pravo da očekuju da se na inicijativu odgovori u skladu sa „relevantnom zakonskom regulativom“, piše Kosovo Online.

Bojkot referenduma od strane srpskih stranaka na Kosovu nazivaju „razočaravajućim“, te u skladu sa tim, navode da birači u svakoj opštini imaju pravo da odluče da li će da glasaju 21. aprila.

Mišljenja su da je učešće svih zajednica u demokratskim procesima i institucijama je „ključno za normalizaciju odnosa“.

Istovremeno, osvrnuli su se i na kamere postavljene na biračkim mestima, a koje su za ovaj proces pozajmljene od CIK-a iz Albanije.

Iz OEBS-a smatraju da ovaj proces zahteva detaljnije razmatranje i odgovarajuće konsultacije.

Saopštenje OEBS-a dolazi nakon što je sinoć Srpska demokratija navodno, kako su naveli, predložila OEBS-u da preuzme organizovanje referenduma zbog „brojnih zloupotreba i opstrukcija koje očekujemo od kosovske vlade i Centralne izborne komisije“.

Međutim, kako su iz ove partije kazali, iz OEBS-a su obacili ovaj predlog, navodeći da „oni to ne mogu da učine“.

Par dana ranije, Srpska lista je saopštila da neće učestvovati na referendumu za smenu gradonačelnika.

Na tu njihovu odluku, kako je kazao čelnik ove stranke, Zlatan Elek, uticali su nemogući uslovi celog procesa za šta je okrivio kosovskog premijera.

Osim što se od Srba traži da na referendum izađu sa više od 50 odsto glasača kako bi on uspeo, posebno im je zasmetala odluka da se za praćenje glasanja instaliraju i kamere, a smatraju i da se, uprkos njihovoj eventualnoj volji, ceo proces namerno odugovlači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari