Oglasila se ambasada Amerike: U inicijativu nisu mogli biti uključeni svi partneri 1Foto: Facebook/ U.S. Embassy Belgrade

Predsednikov Samit za demokratiju je jedna od mnogih inicijativa SAD usmerenih na unapređenje demokratije, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava širom sveta. U ovu inicijativu nisu mogli biti uključeni svi partneri, odgovoreno je Danasu iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država na pitanje da li je tačno da Srbija nije pozvana na Satim za demokratiju i koji su razlozi za to.

Kako se dodaje u odgovorima, cilj je bio da se okupi regionalno i društveno-ekonomski raznolika grupa zemalja i pravnih instanci, koja obuhvata kako zemlje sa već snažno razvijenim demokratijama tako i demokratije u nastajanju, različite po broju stanovnika, etničkom sastavu i geografskom položaju.

“Sjedinjene Države ostaju posvećene radu sa Srbijom na unapređenju i jačanju demokratije kroz druge forume, kao i na sprečavanju nazadovanja demokratije, promovisanju poštovanja ljudskih prava i suzbijanju korupcije kako bismo zajedno dokazali da demokratske zemlje ispunjavaju potrebe svojih naroda“, zaključuju u ambasadi Amerike.

Podsetimo, prema pisanju američkog Politika Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo nisu pozvani na ovogodišnji Samit za demokratiju koji će organizovati američki predsednik Džozef Bajden.

Poziv za učešće dobili su predstavnici 100 zemalja, među kojima su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija, objavio je američki Politiko, pozivajući se na izvore.

Bajden će 9. i 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita na kojem će se okupiti predstavnici vlada, civilnog društva i privatnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari