Oglasila se poslanička grupa PES u EP o "medijskim napadima i lažnim optužbama" Brnabić i Vučića protiv Šidera 1Printskrin pes.eu

Progresivna alijansa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu (PES) oglasila se saopštenjem povodom „medijskih napada i lažnih optužbi“ srpskih vlasti protiv poslanika i posmatrača izbora u Srbiji Anreasa Šidera.

„PES smatra da su duboko zabrinjavajući stalni medijski napadi i lažne optužbe protiv poslanika Socijalista i demokrata Andreasa Šidera u poslednje vreme od strane srpskih vlasti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić optužuju Šidera da je subjektivno prijavio neregularnosti tokom opštih izbora u Srbiji održanih 17. decembra ove godine“, navodi se u saopštenju PES u kome se prenosi izjava generalnog sekretara PES-a Đakoma Filibeka.

„Andreas Šider, evropski poslanik, boravio je u Srbiji u okviru posmatračke misije Evropskog parlamenta. On je prijavio tvrdnje o kršenju na koje je naišao tokom ove misije. Optužujući Šidera za zlonamerne izveštaje, srpske vlasti potkopavaju poverenje srpskog naroda u demokratiju i građanska prava koja je tu da štiti Evropska unija“, navodi Filibek.

Tokom izborne posmatračke misije Evropskog parlamenta u Srbiji, Andreas Šider je pronašao verodostojne izveštaje o kršenju izbora i u ime Socijalista i demokrata u EP je pozvao na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti, podseća Filibek.

Izborna kontroverza izazvala je nasilne proteste širom Srbije, posebno u Beogradu. PES poziva sve strane da traže mirno i demokratsko rešenje situacije, navodi se.

PES je uvek podržavao evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana i veruje da će produbljivanje demokratskog procesa u regionu samo koristiti Srbiji i njenim građanima, zaključuje se.

Podsetimo, u Evropskom parlamentu PES predstavlja Progresivnu alijansu socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, takođe poznatu kao grupa Socijalista i demokrata, koja sada ima 145 poslanika iz 26 država članica.

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića i Ane Brnabić je pridružena članica evorpskih konzervativaca, odnosno Evropske narodne partije – EPP koja je i najveća poslanička grupa u Evropskom parlamentu, za koji redovni izbori sleduju u maju 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari