Oglasio se Ivica Dačić o navodima da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da od početka rata u Ukrajini iz Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana u sukobu.

Srbija, a to mogu da tvrdim, jer moje Ministarstvo daje dozvolu za izvoz, ne izvozi vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatramo da bi bola problematična i sporna na bilo koji način, rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu.

On je naglasio da govori o legalnim institucijama koje mogu da izvoze oružje.

Ivica Dačić izjavio je danas, na prijemu za izaslanike odbrane, da će prioritet diplomatskih misija biti očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Dačić je istakao da su danas ogromni pritisci na Srbiju sa ciljem zaokruživanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„Želim da ponovim našu jasnu poziciju da je svaki pokušaj rešavanja pitanja naše južne pokrajine moguć samo kroz dijalog Beograda i Prištine“, istakao je Dačić.

Rat u Ukrajini, ocenio je Dačić, ogolio je licemerje nekih zemalja kada je reč o očuvanju principa teritorijalnog integriteta.

Srpski šef diplomatije rekao je da je članstvo u EU prioritet Srbije, ali da je pitanje da li je to pokretna meta.

„Srbija jeste i ostaće glavna tačka regionalne stabilnosti i zato je pojačan rad na stabilizaciji situacije u regionu“, naveo je Dačić.

On je rekao da se moraju graditi bolje veze zarad zajedničke budućnosti i poručio da u vremenima krize „nije lako“ očuvati zacrtane zadatke Srbije.

Za rad spoljne politike, naveo je Dačić, bitna je sinergija umnih glava i institucija kako bi se posedovale sve informacije o planovima neprijatelja i o geostrateškim kretanjima, a u cilju što boljeg pozicioniranja Srbije.

Dačić je rekao da Srbiji nisu potrebne diplomate i izaslanici da prenose šta piše strana štampa, jer se to može pročitati na internetu, već informacija za donošenje ključnih odluka.

Dačić je izaslanicima čestitao dan Vojnoobaveštajne agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari