Oglasio se KFOR o situaciji na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti napisao je juče na društvenim mrežama, da su na „samo nekoliko metara od granice sa Kosovom primećene specijalne jedinice Vojske Srbije“, na šta je reagovao i načelnik Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma pukovnik Zoran Jovanović koji je rekao da je reč o nastavku kampanje dezinformacija usmerenih protiv Vojske Srbije i snaga bezbednosti Republike Srbije, a sada se oglasio i Kfor.

Na pitanje Kosovo onlajna kako komentarišu tvrdnje kosovskog premijera Kurtija, iz Kfora nam je stigao odgovor da je „trenutno situacija na Kosovu mirna, ali i dalje ostaje krhka“.

„Posle nedavnih tenzija, rasporedili smo oko 1.000 dodatnih vojnika na Kosovo i povećali prisustvo Kfora na severu Kosova. Takođe smo utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne linije. Stoga Kfor ima fleksibilno i vidljivo prisustvo širom Kosova, što omogućava našoj misiji da pažljivo prati svaki relevantan razvoj bezbednosti i reaguje na sve situacije koje utiču na bezbedno i sigurno okruženje. Naš cilj je da sprečimo eskalaciju, a mi smo spremni i opremljeni da preduzmemo sve neophodne mere kako bismo ispunili naš mandat UN da obezbedimo bezbedno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja. Nastavićemo da to činimo na različite načine, uključujući između ostalog – patrole, angažovanje sa lokalnim stanovništvom i redovan dijalog sa širokim spektrom kolega, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija na Kosovu, načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Misije EU za vladavinu prava (Euleks), Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, Oebsom i diplomatskim korom“, navodi se u odgovoru Kfora.

Dalje u odgovoru se ističe da „Kfor deluje u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Euleksom, kao prvim i drugim bezbednosno odgovornim“.

„Čineći to, Kfor će nastaviti da stvara bezbednosni okvir neophodan za podršku dijalogu uz posredovanje EU, kako bi nerešena pitanja mogla da budu rešena, za dobrobit svih zajednica. Verujemo da se sve strane moraju uzdržati od eskalacijskih akcija i retorike koja izaziva podele, i da se u dobroj veri angažuje u dijalogu koji vodi EU. Kao što je generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg rekao tokom svoje posete regionu prošlog novembra, stabilnost zavisi od toga da sve strane izaberu dijalog i diplomatiju umesto sukoba i nasilja”, piše u odgovoru Kfora našoj redakciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari