Ognjen Radonjić: EU će Vučiću oprostiti i Banjsku, ako... 1Foto: Radenko Topalović

U pitanju su preporuke Evropskog parlamenta u vezi sa uvođenjem sankcija režimu Aleksandra Vučića i ne verujem da će biti primenjene. Naravno da je važno istražiti šta se zapravo desilo u Banjskoj, ali mislim da je ovde reč o mrtvom slovo na papiru – kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Komentarišući današnje usvajanje rezolucije o Srbiji u EP, kojom se Savet EU i Evropska komisija pozivaju da uvedu mere protiv Vlade Srbije ukoliko se dokaže njena direktna umešanost u napad koji se 24. septembra dogodio u Banjskoj na severu Kosova, sagovornik Danasa kaže da se ovim potezom stavilo do znanja Vučiću da „mora da sluša u vezi sa svim budućim koracima, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine“.

– Vidite da je pre neki dan pozvao Srbe da učestvuju na izborima na severu Kosova, posle Banjske – kaže on.

Kako tumači, ceo događaj u Banjskoj, kada je poginuo kosovski policajac, a trojica Srba koja su u tom napadu učestvovala, ubijena – deluje izrežirano sa ciljem da se pogorša pregovaračka pozicija Srbije.

– U ovoj situaciji je predsednik Srbije u inferionom položaju i kao takav idealan kako za Zapad tako i albansku stranu zbog čega ne verujem da će trpeti ikakve sankcije bilo on, bilo Srbija – smatra sagovornik Danasa.

Kako naznačava dalje, EU će oprostiti Vučići i Banjsku i neće zahtevati ni da isporuči Milana Radoičića, označenog kao vođu te kriminalne grupe Srba na severu Kosovu, ukoliko bude poslušan u daljim pregovorima između Srbije i Kosova.

– Daće i šta ne budu tražili od njega – smatra on.

Kako dodaje, „kada kažem izrežirano, onda mislim da su svi u ovome učestvovali – i Zapad i Beograd i Priština“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari