Olenik: Srbija počela aktivno da učestvuje u regrutovanju ruskih plaćenika za rat u Ukrajini 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Poslanik koalicije Zajedno za Vojvodinu – Vojvodjani u Skupštini Srbije, Aleksandar Olenik, ocenio je danas da Srbija „širi ratnu propagandu“ Rusije i naveo da je počela i da „aktivno učestvuje u regrutovanju plaćenika“.

Olenik je na Tviteru napisao da Srbija to radi tako što dozvoljava da ruski portal Raša tudej (RT), koji je nedavno počeo sa radom u Srbiji iako je zabranjen u većini evropskih zemalja, emituje oglas „Vagnerovci objavili oglas za dobrovoljce, uslovi više nego primamljivi“.

„Najsramnije do sada… Ovako ćemo ponovo biti osuđeni za nesprečavanje ili za pomaganje u vršenju ratnih zločina“, naveo je Olenik.

„Vagnerovci“ su privatna vojna kompanija ruskog biznismena Jevgenija Prigožina.

Dobrovoljci, kako se navodi u oglasu koji je preneo portal RT, moraju biti uzrasta od 22 do 50 godina, ne smeju biti državljani Ukrajine, neke od zemalja EU ili NATO alijanse i moraju biti zdravi.

U tom oglasu se navodi da da je „glavno da oni koji se jave budu zaista zainteresovani da uče, da su patriote i da su jaki duhom, a svemu ostalom naučiće ih vagnerovci“.

Dodaje se da se zainteresovanima na samom početku jasno stavlja do znanja da će svi koji se sada prijave biti poslati direktno „u zonu specijalne vojne operacije, iako je kompanija aktivna i u drugim delovima sveta“.

„Bezbednost naše zemlje sada je najbitnija“, piše u oglasu.

„Specijalna vojna operacija“ je termin kojii zvanična Moskva koristi za agresiju Rusije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara prošle godine.

U oglasu piše da će mesečna plata biti 240.000 rubalja (nešto manje od 3.200 evra), dok one koji se istaknu i pokažu dobre rezultate očekuju „dodatna novčana nadoknada“, koja u nekim slučajevima mogu iznositi i milion rubalja (više od 13.000 evra).

Budućim borcima obećano je zdravstveno i životno osiguranje, uz garancije da će im svaki vid novčane kompenzacije biti sigurno isplaćen, navodi se.

„U slučaju pogibije, porodica dobija pet miliona rubalja (oko 66.000 evra), sve troškove sahrane i prevoza tela na sebe preuzima kompanija, dok se deci obećava pomoć pri upisu na fakultete i druge obrazovne institucije“, piše u oglasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari