Opozicija 12. oktobra o izbornim uslovima 1

Predstavnici opozicionih stranaka trebalo bi da se okupe 12. oktobra na okruglom stolu posvećenom izbornim uslovima, saznaje Danas od izvora sa opozicione scene.

Kako nam je rečeno, skup bi trebalo da se održi u nekoj od sala u Skupštini Srbije, za šta je već poslat zahtev nadležnima.

Prema rečima naših sagovornika, poziv na skup poslat je u sredu svim članicama opozicionog Saveza za Srbiju, članicama Građanskog bloka 381, Socijaldemokratskoj stranci, DSS, Dosta je bilo, Pokretu centra, opozicionim strankama manjina, građanskoj inicijativi Ne da(vi)mo Beograd i očekuje se da se svi odazovu pozivu. Do tačnog spiska pozvanih juče nismo uspeli da dođemo. Prema našim saznanjima, ideja o okruglom stolu potekla iz Saveza za Srbiju, ali kako nam je objašnjeno, niko ne želi da se ističe kao organizator, već svi koji se odazovu treba da uzmu učešće u pripremi i organizaciji ovog događaja.

Iako je među opozicionim strankama bilo mnogo razgovora i sukoba oko buduće saradnje i članstvima u opozicionim savezima, predstavnici opozicije su uvek govorili da će međusobno sarađivati kade je reč o pritisku na vlast da obezbedi fer i demokratske uslove za izlazak na birališta, bez obzira što nisu u istom savezu ili bloku i što se ideološki i vrednosno ne slažu. Jedan od prvih ciljeva Građanskog bloka 381 je borba za regularne izborne uslove, rečeno je prilikom osnivanja tog saveza. Uz to, Savez za Srbiju je u svojih 30 programskih tačaka izborne uslove naveo u drugoj tački u kojoj se navodi da se članice zalažu za stvaranje uslova za fer i poštene izbore, bez pritiska na birače, bez kupovine glasova i bez korišćenja državnih resursa za stranačke interese. Uređivanje Jedinstvenog biračkog spiska, izmenu izbornog sistema, modernizaciju sprovođenja izbornog procesa uvođenjem mogućnosti elektronskog glasanja i video-nadzora, uz zabranu unošenja mobilnih telefona na svim biračkim mestima, formiranje nadzornog odbora NSRS, propisivanje preciznih nadležnosti izbornih komisija, preciziranje nadležnosti REM-a u kontroli predizbornih kampanja, uz ravnopravan tretman svih učesnika u izborima, kao i procesuiranje vinovnika svih dosadašnjih izbornih manipulacija.

Predstavnicima opozicije, podsetimo, ovo neće biti prvi put da se opozicija okuplja i razgovara o izbornim uslovima. To je rađeno pred svaki izborni ciklus u protekle dve godine, ali bez ikakve reakcije vlasti u pravcu poboljšanja uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari