Opozicija bojkotavala izbore, kandidati SNS osvojili sve mandate u savetima mesnih zajednica u Šapcu 1Foto: K.V./Danas

Nakon jučerašnjih građanskih izbora, ne postoji više nijedna mesna zajednica u Šapcu u čijem savetu će u naredne četiri godine sedeti predstavnici opozicije. Svih 470 mandata u 56 mesnih zajednica osvojili su kandidati Srpske napredne stranke.

Dok naprednjaci pokušavaju da uvere javnost da je apsolutna pobeda rezltat njihovog fenomenalnog rada u proteklom periodu, opozicija još jednom objašnjava razloge zbog kojih nije pozvala građane da izađu na izbore, ističući da je apsolutna pobeda naprednjaka, zapravo potpuni poraz demokratije.

– Prisustvovali smo još jednom netransparentnom i nedemokratskom izbornom procesu. Od samog početka, taj proces koji je trebalo da se održi još u februaru, a iz samo Srpskoj naprednoj stranci znanih razloga pomeren za jun, imao je za cilj da što manje građana učestvuje u njemu – smatraju u GO stranke Zajedno Šabac.

Ističu da je SNS želeo da ljude demorališe tako da svaki građanin koji ima želju da unapredni svoju sredinu ne učestvuje u tim izborima što se, smatraju, i desilo.

– U gotovo svim mesnim zajednicama, vlast je delegirala maksimalan broj kandidata koji mogu konkurisati za jednu mesnu zajednicu. U toj situaciji, građani nisu ni morali da izađu. Bio je dovoljan jedan građanin koji je mogao da izađe na to izborno mesto i ta lista bi prošla, objašnjava predsednik Izvršnog odbora GO Zajedno u Šapcu Goran Stojićević koji se do ovih izbora nalazio na čelu Saveta MZ Gornja Vranjska.

Ističe da je jedan od problema i forma glasanja kojom su građanski izbori zapravo pretvoreni u stranačke.

– Iz tih razloga Zajedno za Srbiju i Zajedno nisu učestvovale u ovim izborima jer smo od samog starta videli da to neće biti demokratski. Najpre su mesne zajednice dobile jako štura obaveštenja o tome kako će ceo taj proces da protekne. Nismo bili sigurni do samog kraja da li će svaki kandidat moći da ima svog čuvara kutije i na taj način da zaštiti svoj glas, i na kraju se ispostavilo da smo bili u pravu, i da su u svim mesnim zajednicama, navodno, kandidati SNS pobedili i na taj način oni su proslavili ovu, slobodno mogu da kažem, Pirovu pobedu”, kaže Stojićević.

Naglašava da se u izbornom procesu moraju sprovesti reforme na svim nivoima kako bi građani mogli da iskažu svoje mišljenje.

– Jedino tada će biti moguće da članovi Mesnih zajednica budu ljudi koji će želeti prave i kvalitetne promene u svojim sredinama – kazao je Stojićević.

Pravo glasa za izbore članova Saveta Mesnih zajednica u Šapcu imalo je 92.132 građana, koji su mogli da se izjasne na 57 biračkih mesta, a to pravo iskoristilo je svega 25.644 građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari