Opozicija i ukrajinska diplomatkinja osudili izjavu mitropolita Joanikija da je CG projektovana da bude mala Ukrajina 1Foto: ALEKSANDAR ROKNIĆ

Otpravnica poslova Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka osudila je izjavu mitropolita Crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija povodom rata u Ukrajini dok je opozicija u Crnoj Gori istakla da mitropolit ocenom da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina poziva na rat.

„Mogu lično mitropolitu Joanikiju doneti slike i snimke tih gradova koji su gađani, slike ubijene dece, hiljade ubijenih ukrajinskih civila, od ruskih snaga. Mislim da se on oslanja na ruske propagandne kanale, pa na osnovu njih i ima svoje zaključke o situaciji u Ukrajini. Ali situacija nije takva da Rusija štiti pravoslavce. Pravoslavni Rusi ubijaju pravoslavne Ukrajince, koje nazivaju ‘svojom braćom'“, kazala je Fijalka za podgorički radio Antena M.

Deo crnogorske javnosti ocenio je opasnom poruku mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina.

U najjačoj opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista smatraju da Joanikije priziva rat u Crnu Goru.

„Mitropolite, podele u Crnoj Gori stvorila je velikosrpska politika i crkva koju predstavljate. Govoreći kako je Crna Gora projektovana da bude ‘mala Ukrajina’, a podržavajući Putina, prizivate rat u našu državu“, navela je funkcionerka DPS-a Nela Savković Vukčević.

Mitropolit Joanikije izjavio je da su „događaji u Ukrajini posledice bezbožništva koje se bilo ukorenilo“ kao i da je Crna Gora projektovana da bude „mala Ukrajina“, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

„Mi moramo da saosećamo sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, pre svega da se molimo Bogu za taj narod, koji se, nažalost, međusobno zavadio. A to nam ne deluje nepoznato: i kod nas je mnogo podela i zavada. Pa i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina“, istakao je Joanikije.

Do poslednje izjave, mitropolit Joanikije je pozivao na mir i prestanak rata, ne zauzimajući stranu u sukobu. Ipak organizacije bliske SPC u Nikšiću i Podgorici organizovale skupove podrške Rusiji i Putinu, kome su sa poslednjeg poručili da u Ukrajini „odradi posao do kraja i uništi NATO“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari