Hoće li opozicija posle novih beogradskih tražiti i nove republičke izbore? 1foto: R.Z./ATAImages

Iako opozicija tvrdi da ne bojkotuje rad Skupštine Srbije, činjenica da se ne odaziva na pozive da učestvuje u konstituisanju Skupštine Srbije, da ne predlaže svoje potpredsednike, kao i predsedavajuće u skupštinskim odborima, demantuje takav prikaz stvarnosti.

Opozicioni predstavnici angažovali su se u parlamentu samo tako što je deo njih učestvovao na dve sednice, koristeći priliku da ih putem Javnog servisa, koji prenosi uživo zasedanja, čuje što veći broj građanki i građana Srbije o izbornoj krađi i drugim mahinacijama koje aktuelni režim primenjuje u ovdašnjem društvu.

Kako je najavljeno, jedini sastanak sa predsednicom Skupštine Srbije i predstavnicima vlasti na koji će se odazvati u zgradi parlamenta jeste upravo onaj o primeni preporuka ODIHR za nove izbore u Beogradu, kao i redovne lokalne i opštinske.

Opozicija je takav stav zauzela uprkos apelima ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea koji je nekoliko dana pre konstituisanja Skupštine izjavio da bi opozicija trebalo da „preuzme svoju ulogu i funkcije“ u novom sazivu parlamenta, dok paralelno „blagovremena, inkluzivna i transparentna primena preporuka ODIHR-a, pre bilo kojih budućih izbora, mora da ostane prioritet za Srbiju“.

„Skupština privodi kraju proces konstituisanja i uskoro bi mogla da imenuje rukovodstvo i stalna tela i delegacije. U tom kontekstu očekujemo da opozicija preuzme ulogu i relevantne parlamentarne funkcije u skladu sa uobičajenom praksom parlamentarne demokratije. Nadamo se da će opozicija svojim prisustvom u Skupštini i preuzimanjem tih funkcija doprineti ubrzanju procesa pristupanja EU i reformskoj agendi“, rekao je Žiofre.

Hoće li opozicija posle novih beogradskih tražiti i nove republičke izbore? 2
Foto: Ne davimo Beograd

Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta kaže za Danas da bez razgovora o krađi izbora, nema daljih razgovora.

– Dok ne sednemo da pričamo o krađi izbora ne učestvujemo u drugim konsultacijama i razgovorima što za posledicu ima da onda opozicija ne preuzima ona mesta o kojima se dogovara (potpredsednici parlamenta i vodeća mesta u odborima), a ono što automatski po poslovniku pripada opoziciji to svakako preuzima jer nema šta da se dogovara oko toga – ističe sagovornik Danasa.

Hoće li opozicija posle novih beogradskih tražiti i nove republičke izbore? 3
Foto: Print screen FB SSP

I Zdravko Ponoš, predsednik pokreta SRCE, ističe u izjavi za Danas da ovde nije reč o bojkotu rada parlamenta.

– Da. Ne bojkotujemo rad parlamenta. Samo ne učestvujemo u konsultacijama na besmislene teme. Besmisleno je da se konsultujemo o podeli rukovodećih pozicija u parlamentarnim odborima, ali je smisleno da pokušamo da radimo u tim odborima. I te kako je smisleno da sa predsednicom Skupštine razgovaramo o izbornim uslovima i preporukama ODIHR u ponedeljek – kaže Ponoš.

Mi smo i inicirali takve razgovore, dodaje.

– Nadamo se da je Ana Brnabić spremna da vodi suštinski razgovor na tu temu. To je razgovor o izlasku zemlje iz duboke političke krize. Nismo zainteresovani za fingingiranje takvog razgovora i za trošenje vremena. Pokušaćemo s nase strane da doprinesemo da razgovor ide u pravom smeru – napominje sagovornik Danasa.

Bilo bi dobro da režim što pre prihalvati činjenicu da u Srbiji ne može biti izbora pod neizmenjenim okolnostima, kaže.

– Bilo im je jasno kad smo to rekli u momentu dok su gurali 18.april kao datum. Sad im kažemo da to nema veze sa datumom 2.jun ili bilo kojim drugim. To ima veze sa uslovima – kaže naš sagovornik.

Hoće li opozicija posle novih beogradskih tražiti i nove republičke izbore? 4
foto A.K./ATAImages

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke koja je jedina iz koalicije Srbija protiv nasilja koja je u potpunosti bojkotovala rad parlamenta, kaže za Danas da ta partija ima razumevanja za koalicione partnere jer su to učinili delimično.

– Naše koleginice i kolege su učestvovali u raspravama na sednicima jer su hteli da iskoriste mikrofon i da se obrate građanima. To je samo drugačiji pristup sa istim ciljem… – kaže Lutovac, podsećajući da je DS prihvatio mandate jer su to osvojili na izborima.

On, međutim, dodaje da smatra da bi izbore na republičkom nivou, takođe, trebalo ponoviti, odnosno raspisati nove, poput beogradskih.

– Koristićemo parlament da iznesemo to što osporavamo. Kako da se sprovedu preporuke ODIHR… Da se ponove izbori, u tome ćemo učestvovati. To je jedino logično, da tražimo ponavljanje i republičkih izbora – zaključuje Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari