Opozicija izuzev LDP napustila sednicu Skupštine 1Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Kompletna opozicija, osim poslanika LDP, napustila je sednicu Skupštine Srbije, jer im Maja Gojković, predsednica parlamenta, nije dozvolila postavljanje poslaničkih pitanja i reklamiranje poslovnika, već je ekspresno krenula na glasanje.

Poslovnik inače predviđa postavljanje poslaničkih pitanja utorkom i četvrtkom dok traje zasedanje.

“Opozicija je napustila sednicu jer je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prekršila Poslovnik o radu parlamenta i nije dozvolila opozciji da postavi pitanja, čime je nastavljeno nasilje nad opozicijom. Ovo je nastavak nasilja u skupštini i primene različitih aršina, jedna pravila važe za vladajuću većinu, a potpuno druga za opoziciju. To nećemo tolerisati“, rekao je Saša Radulović, šef poslaničke grupe Dosta je bilo, dodajući da će se protiv takvog ponašanja opozicija boriti svim sredstvima, a na pitanje koja su to sredstva on je odgovorio da za to pre svega postoji “pravni lek”.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da se nastavlja bahato i drsko vođenje sednice Skupštine i da je kompletna opozicija zbog toga bez obzira na ideološke i druge razlike složno napustila sednicu.

„To je važna poruka da neće moći da se na ovako bahat način vodi skupština. Moraju da shvate da imaju ozbiljnu opoziciju koja ima pravo da postavlja pitanja utorkom i četvrtkom i pravo koje nam Poslovnik daje nam ne može uskratiti. Maja Gojković misli da može da se ponaša kao gospodar Skupštine, a to neće neće moći, jer je ona samo prva među jednakima i njena je obaveza da se stara o primeni Poslovnika i u skladu sa Poslovnikom, a ne voljom većine i Aleksandra Vučića“, precizirao je Obradović, dodajući da vladajuća većina mora da se navikne ne opoziciju, kojoj niko ne može da uskrati pravo dato Poslovnikom – da utorkom i četvrtkom postavlja pitanja.

On je izrazio nadu da će opozicija i ubuduće nastupati zajedno kada su ugrožena elementarna prava kako u Skupštini tako i na nastupajućim predsedničkim izborima i svakom drugom mestu gde se ugrožava demokratski poredak.

Sednicu je napustilla i kompletna poslanička grupa Srpske radikalne stranke, budući da im Gojkovićeva nije dozvolila reklamiranje poslovnika. Vojislav Šešelj napominje da predsednica nije htela ni da čuje šta reklamiraju i koje su njihove primedbe, već im je samo uskratrila pravo koje po Poslovniku imaju.

Poslanici Demnokratske stranke imali su namere da glasaju za dobar deo predloženih zakona, ali s obzirom na ponašanje vladajuće većine i predsedavajućih i oni su napustili zasedanje i odlučuili da ne prisustvuju glasanju.

“Ovakav način vođenja sednice nije viđen do sada. Nisu zabeležena ni ovakva kršenja prava opozicije. To je i bio razlog zbog čega su demokrate napustile sednicu“, kaže Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS.

Inače skupštinsku salu napustili osim Dveri, DJB, radikali, DS, LSV i SDS, ali oni nisu prisustvovali konferenciji za novinare. Prema navodima poslanika Dveri i DJB, salu nije napustio LDP.

LDP se držao poslovnika

Poslanici Liberalno demokratske partije nisu napustili skupštinsku salu, jer smatraju da Poslovnik nije prekršen. Oni se pozivaju na član 287 stav dva, koji kaže da se pitanja mogu postaviti na početku rada svakog utorka i četvrtka, nakon utvrđivanja broja poslanika, a pre prelaska na raspravu. Podsećaju i da je rasprava završena u sredu, a da je četvrtak određen kao dan za glasanje. Poslanici koji su ostali u sali tvrde i da salu, pored LDP, nisu napustili i poslanici LSV i SDS, ali uprkos pokušajima nismo uspeli da dobijemo potvrdu Marka Đurišića, šefa poslaničke grupe SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari