Opozicija na Kosovu kritikuje ministarku zbog izjave da je EU bez SAD i NATO "tigar od papira" 1Donika Gervala; Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Opozicione stranke na Kosovu ocenile su kao „opasnu i štetnu“ izjavu ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gervale na Dubrovačkom forumu da je EU bez podrške SAD i NATO, „tigar od papira“.

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku, koja je bila ministarka za evropske integracije i ambasadorka Kosova u SAD, ocenila je da je izjava Gervale „neodgovorna“.

„Evropa je ‘tigar od papira’, izjavila je kosovski ministar spoljnih poslova na međunarodnoj konferenciji. Kakva neodgovornost, pomešana sa megalomanijom i neznanjem. U stvari, ovo troje obično ide zajedno. Za poređenje, Mao Cedung je nazvao SAD ‘papirnim tigrom“, napisala je Čitaku na Fejsbuku.

Izjavu ministarke spoljnih poslova kritikovala je i portparolka Demokratskog saveza Kosova (DSK) Sibelj Haljimi koja je ocenila da je diplomatska pozicija Kosova „jadna i opasna“.

„Dok Kosovo proživljava crne dane pod sankcijama EU, ministarka, koja želeći da zadrži mesto šefa diplomatije, traži od EU da polaže račune i odgovornost za bezbednost. Gotovo, blok evropskih zemalja duguje lično gospođi Gervala-Švarc“ napisala je Haljimi na Fejsbuku.

Portparol Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Kuštrim Džemaili optužio je ministarku spoljnih poslova i dijaspore da „duže od dve godine, niže neuspeh za neuspehom“ na diplomatskom planu.

„Kao šef diplomatije bez ikakvog uspeha, Gervala je odlučila da drži predavanja EU koristeći idiom Mao Cedunga, kineskog komuniste“, rekao je Džemaili.

Na izjavu Gervale reagovao je i bivši gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, koji je upitao „ako je EU bez SAD ‘tigar od papira’, šta je Kosovo bez EU i SAD“.

Gervala je juče na Dubrovačkom forumu, u okviru panela „Zapadni Balkan: novi evroatlantski zamah“, osporila sposobnost EU da garantuje mir bez podrške NATO i SAD.

„Ključno pitanje za bezbednost na Zapadnom Balkanu je da li EU može da garantuje bezbednost i mir u Evropi? Moja procena je da ne može zato što nije u stanju i u mogućnosti da pruži sigurnost. Razlozi su očigledni, nema političke volje, ima mnogo neslaganja u Uniji i bez SAD i NATO, EU je ‘tigar od papira’ u pogledu bezbednosti“, rekla je kosovska ministarka.

Izjavu Gervale kritikovali su i izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari