Opozicija na Kosovu traži vanrednu sednicu o dijalogu sa Srbijom 1Foto: EPA/VALDRIN_XHEMAJ

Poslanici opozicionih stranaka Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova prikupljaju potpise za zahtev za zakazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova o dijalogu sa Srbijom.

Agencija Kosovapres javlja da će poslanici opozicije zatražiti da se vanredna sednica održi u sredu, 26. decembra.

U obrazloženju zahteva za sednicom se navodi da je dokument o dijalogu koji je predložila vlada Kosova vrlo problematičan i da se zahteva da se posle rasprave usvoji posebna rezolucija.

Vlada Kosova ima „sui generis“ pristup u funkciji postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, piše u nacrtu dokumenta koji je finalizovan prošle nedelje i koji je dostavljen ambasadama velike petorke i kancelariji EU u Prištini.

U sporazumu kao preduslov napretka u dijalogu je međusobno priznanje i nepromenljivost granice kako su sada utvrđene.

U predlogu su data rešenja za ostvarivanja svih dosadašnjih sporazuma koji su postignuti u dijalogu u Briselu koji nisu ostvareni.

Ostvarivanje sporazuma bi garantovale SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija i Evropska unija, putem posebnog tela koji bi nagledao njegovo ostvarivanje.

Dokument je strukturiran u 18 poglavlja.

U prvom poglavlju predloga sporazuma je naglašeno da normalizacija odnosa između Kosova i Srbije zahteva „sui generis“ pristup kao i strukture koje predstavljaju zajedničke interese, onako kako su i njihovi kulturni i gradjanski identiteti.

„Strane se slažu da je svaka od njih suverena država i formirane prema zakonu. Strane su saglasne da će podržati jedna drugu na unapredjenju njihovih interesa kao članice međunarodnih i super nacionalnih organizacija, uključujući i OUN u slučaju Kosova“, navodi se u jednom paragrafu prvog poglavlja.

U drugom poglavlju se govori o merama koje treba preduzeti u izgradnji međusobnog poverenja između dva naroda. To se treba postići putem programa koji promovišu razmenu u oblasti obrazovanja, vaspitanja, mladih, ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava.

U trećem poglavlju se govori o ekonomskim odnosima i ističe opredeljenje za ukidanje barijera za slobodno kretanje ljudi, hrane, usluga i kapitala.

„Strane se zalažu za slobodnu trgovinu u skladu sa procesom integracije u EU i u skladu sa relevantnim principima Svetske trgovinske organizacije koje treba primeniti na transparentan i nediskriminišući način“, navodi se u dokumentu.

Deo ovog poglavlje je i stvaranje zajedničkih struktura za rešavanje svih pitanja koje proizilaze iz ratova 1998-1999 godine, uključujući i nadoknadu šteta, pitanje nestalih osoba, zločine, seksualno nasilje i ratne zločine.

U okviru sporazuma je predviđeno i stvaranje Asocijacije-Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Asocijacija opština sa srpskom većinom će se formirati u skladu sa Ustavom Republike Kosovo, prvim sporazumom o principima za normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije, potpisanim 19. marta 2013, presudom Ustavnog suda i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi“, navodi se u dokumentu.

Takođe se navodi da se strane slažu da „nadležni sudovi Kosova mogu da zabrane svaku funkciju ili delatnost Asocijacije opština sa srpskom većinom ako se time dovodi u pitanje ustavni poredak, gaze ljudska prava ili podstiče nacionalna ili verska mržnja“.

Predlog dokumenta sadrži i potrebu promena u zakonskom okviru kako bi se ostvarila rešenja u odgovarajućim političkim sistemima dve zemalja.

U dokumentu sa takodje ističe da su „strane saglasne da se ne blokiraju ili podstiču drugi da blokiraju učlanjenje Republike Kosovo u medjunarodnim organizacijama, uključujući bez ikakvog ograničenja, EU, Savet Evrope i OEBS“.

Za stupanje na snagu ovog sporazuma su dva uslova.

Prvo, ratifikacija u parlamenatima Kosova i Srbije, i drugo, dostavljanje instrumenata ratifikacije u pravnoj kancelariji Ujedinjenih nacija u skladu sa članom 102 Povelje UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari