Opozicija: Namera SNS da uvede dikturu i Vučić bude doživotni predsednik Srbije 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Ideja o proglašenju Aleksandra Vučića za doživotnog predsednika Srbije, uz ukidanje parlamenta i svih ministarstva, koju je izneo teniski trener Bogdan Obradović, budući kandidat za narodnog poslanika na izbornoj listi SNS, za sagovornike Danasa sa svih strana opozicionog spektra predstavlja „otkrivanje“ namere SNS da ukine parlamentarnu demokratiju, uvede diktaturu, jednopartizam i „neotitoizam“ u Srbiju.

Proslavljeni teniski trener i bivši selektor teniske reprezentacije Srbije Bogdan Obradović naći će se na izbornoj listi SNS za predstojeće parlamentarne izbore, ali sam Obradović izneo je stav da bi isti taj Parlament, u kome bi mogao da postane narodni poslanik, trebalo ukinuti.

Obradović je u razgovoru za televiziju Nova S, u okviru emisije „Među nama“ izneo ideju da treba promeniti ustav i Vučića postaviti za doživotnog predsednika Srbije.

„Što se mene tiče, ja bih ukinuo parlament i sva ostala ministarstva i ostavio bi da to bude kancelarija predsednika koja će to sve da radi“, istakao je teniski stručnjak.

Ova izjava je naišla na osude i kritike sa svih strana opozicionog spektra.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, ističe da ovo pokazuje nameru vladajuće stranke da ukine parlamentarnu demokratiju.

– Bivši selektor teniske reprezentacije je iskreno rekao ono što misle svi ostali kandidati sa liste SNS. Oni bi da ukinu parlamentarnu demokraratiju u Srbiji i proglase otvorenu diktaturu, praktično monarhiju sa Vučićem kao monarhom čiju vlast ništa ne ograničava. Za to vreme oni bi se bogatili, a nas bi proglasili za lopove – navela je Rakić.

Boško Obradović, predsednik pokreta Dveri, kaže za Danas da se radi o „tragikomičnoj izjavi“ ali i opasnoj ideji koja vodi u jednopartijski sistem.

– To je primer neotitoizma i novog kulta bezgrešnog vođe, najvećeg sina svih naroda i „narodnosti“. Istovremeno i opasna ideja povratka u jednopartijski sistem i totalitarizam iz koga smo jedva izašli – naveo je Obradović.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma ističe da se radi o izjavi ravnoj vestima sa „Njuz.neta“ i upozorava da bi ljudi koji se ne bave politikom trebalo da se uzdrže od iznošenja ovakvih stavova.

– Da ne znam da je Bogdan Obradović politički analfabeta, pomislio bih da honorarno radi za Njuz.net. Nažalost, u svom neznanju on je opisao suštinu Vučićevog režima i njegove prave političke namere, kao i stanje nasih institucija. Krajnje je vreme da sportisti zaćute o društvenim, zdravstvenim i političkim pitanjima, jer svojim glupim izjavama i postupcima samo brukaju i degradiraju  sportske uspehe – kaže Vuletić.

Sa druge strane, Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd kaže da je dobro što je neko otkrio prave namere ove vlasti.

– Upravo takva atmosfera se pravi u javnosti i čak mislim da je dobro da se o tim skrivenim namerama i ambicijama diktatora otvoreno govori. A o gospodinu Obradoviću najbolje govori ideja koju je izgovorio – naveo je Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari