Ne žele da slušaju prepeve: Opozicija poručuje Vučiću da u parlament ne dolazi bez francusko-nemačkog plana za KiM 1Foto FoNet Milica Vučković

Umesto francusko-nemačkog predloga za Kosovo i Metohiju, poslanicima Skupštine Srbije, stigao je izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju, za period septembar-januar u kome nema ni reči o spornom evropskom predlogu, koji je „evropska petorka“, predočila Aleksandru Vučiću pre desetak dana, uz ultimatume, kako je sam objasnio.

Opozicija poručuje da nema svrhe da Vučić uopšte dolazi na sednicu parlamenta bez tog papira. Rasprava bez uvida u taj tekst, kako napominju, predstavljaće još jednu predsednikovu manipulaciju za zastrašivanje javnosti sankcijama i sticanje jeftinih političkih poena.

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji trebalo bi da počne u četvrtak i da traje nekoliko dana. Tema sednice, kako je tražio deo opozicije, trebalo bi da bude evropski predlog kojim se predlaže rešavanje problema na relaciji Beograd – Priština.

Predsednik Srbije najavio je da će prisustvovati sednici, uz optužbe na račun opozicije, da su odbili njegov poziv na konsultacije o evropskom predlogu.

Opozicija je, podsetimo, negirala da je odbila konsultacije, ali je istovremeno smatrala da je najbolje mesto za bilo koju vrstu konsultacija i rasprave parlament.

Sudeći po materijalu koji im je dostavljen za sednicu, kako tvrde, neće biti ni konsultacija, ni rasprave, već će slušati još jedan Vučićev monolog u kome će tokom trodnevne rasprave, javnosti, sebe predstaviti kao jedinog spasioca i jedinog borca za KiM.

„Ako Aleksandar Vučić dolazi u Narodnu skupštinu da nam pročita izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju to onda može da uradi Petar Petković, šef te kancelarije. Ne vidim potrebu da predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić na sebe preuzima još jednu funkciju, ovog puta skupštinskog dostavljača pošte“, kaže Dragana Rakić, zamenica šefa poslaničke grupe Demokratske stranke, za Danas.

Ona ističe da Demokratska stranka zahteva da u skupštinu stigne plan o kom se spekuliše u javnosti, koga treba da vide i građani i oni koje su ti građani birali – narodni poslanici.

„Rasprava o francusko-nemačkom predlogu ima smisla jedino ukoliko bi Aleksandrar Vučić pred narodnim poslanicima rekao čime je to ucenjen kako bi prihvatio ovaj plan. U protivnom, ovo je samo još jedna predstava tokom koje će Aleksandar Vučić obmanjivati javnost da ne da ono što je davno obećao, a izgleda i predao. Dobra vest je da se Aleksandar Vučić u ovoj ulozi više neće pojavljivati, jer je svima jasno da se mastilo kojim je potpisao ovaj plan već osušilo“, ističe Rakić.

I Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri, tvrdi da je jedini smislen materijal za vanrednu sednicu Narodne skupštine o KiM, izveštaj glavnog pregovarača – Predsednika Republike, sa tekstom francusko-nemačkog predloga i predlogom odgovora države Srbije na novi zapadni ultimatum.

„Sve ostalo je farsa i pravljenje novog rijaliti šoua“, smatra Obradović.

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, tvrdi da poslanici za sednicu parlamenta nisu dobili materijal sa francusko-nemačkim predlogom, već samo izveštaj Kancelarije za KiM.

„To apsolutno ukazuje da će predstojeća sednica biti još jedna u nizu Vučićevih predstava, posle koje ćemo pretrpeti neki novi poraz. Održavati sednicu bez uvida u plan i predoga rezolucije o kojoj bi se raspravljalo i koja bi bila usvojena, nema nikakvog smisla, a ni značaja“, napominje Aleksić.

Dodaje da šta god se bude dešavalo na toj sednici parlamenta, Vučić će nastaviti da tajnim dogovorima krčmi srpske nacionalne interese, ukoloko se ne usvoji pregovarački okvir.

Đorđe Miketić, poslanik poslaničkog kluba Zajedno-Moramo, podseća da je sednica najavljena da bi se raspravaljalo o izveštaju, odnosno o Vučićevom prepevu sporazuma, jer francusko-nemački predlog sporazuma nije dostavljen poslaničkim klubovima, niti je bilo ko upoznat sa njegovim sadržajem.

„Čak ni poslanici većine ne znaju šta se u njemu nalazi. Sprema nam se nova predstava lošeg teksta i još gorih glumaca. To je nedopustivo. Mi dve godine tražimo da znamo o čemu se pregovara i šta je na stolu. I evo, opet nema transaprentnog vođenja procesa, jer javnost i izabrani predstavnici ne znaju šta se nalazi u ovom nacrtu“, navodi Miketić za Danas.

Sagovornik Danasa uveren je da građani Srbije imaju snage da uđu u otvoren i mudar društveni dijalog o ovako kompleksnom pitanju KiM, ali se dijalog mora i otvoriti.

„Ova sednica, nažalost, biće još jedna propuštena šansa“, zaključuje Miketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari