Šta je opozicija spremala za sednicu Skupštine koja je odložena 1Foto: Print screen FB SSP

Opozicioni poslanici sa liste “Srbija protiv nasilja” na sednici Narodne skupštine, koja je prvo najavljena za danas (ponedeljak) u 11 časova, a potom odložena za sedam dana, nameravali su da prenesu skupštinskoj većini da je dosta krađe i koji su uslovi pod kojima se mogu održati novi izbori, kako su rekli Danasu poslanici Zdravko Ponoš i Aleksandar Jovanović Ćuta.

Očekuje se da će Ana Brnabić sledeće sedmice biti izabrana za predsednicu Skupštine, ali da će ona postići i neki dogovor sa opozicijom o izboru potpredsednika parlamenta, budući da je to tradicija i praksa parlamentarizma.

Zdravko Ponoš, poslanik koji je i lider Srbija centra, za Danas je rekao da bi poslanici sa liste “Srbija protiv nasilja” došli na zasedanje i da imaju šta da kažu.

Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka, kaže da bi opozicija poručila da je dosta krađe.

– Da kažemo lopovčinama Aleksandra Vučića, a i celoj Srbiji, da zaborave na mogućnost da ponovo pljačkaju narodnu volji što im je namera. I ispostavićemo im uslove pod kojima može da se ide na izbore. I da jednom za sva vremena shvate da to što rade jeste unuštavanje i poništavanje svega što se zove država u koju se kunu. Država nije igračka, to je rečenica koju često upotrebljava Vučić, a upravo je obrnuto.

On je jedno razmaženo dete koje je tu igračku razbiilo i razvalilo i to čini svaki dan – navodi Jovanović. Kako kaže, na njima je da nastave da se bore.

Podsetimo, konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta. Posle potvrđivanja mandata poslanici su položili zakletvu, a poslanici liste SPN i koalicije NADA zakletvu su položili u holu. Nastavak je najavljen za ponedeljak 11. mart, a da bi se Aleksandar Vučić u nedelju uveče obratio javnosti i rekao da se odlaže za sedam dana.

Pre izbora predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a predsednik je izabran ako je za njega glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Broj potpredsednika Narodne skupštine, prema Poslovniku, se utvrđuje na predlog predsednika parlamenta.

Zadatak Skupštine je i da odluči o utvrđivanju sastava stalnih parlamentarnih delegacija za učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i drugih multilateralnih parlamentarnih institucija i organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari