Konstituisana Skupština, poslanici dve opozicione koalicije se zakleli van sale (VIDEO/FOTO) 1Foto: printt screen RTS

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije održana je u burnoj atmosferi, u kojoj su opozicioni poslanici držali transparente i pravili galamu, dok su se pripadnici obezbeđenja opet našli u sali. Mandati su prihvaćeni, ali su poslanici dve opozicione koalicije položili zakletvu van sale, u holu parlamenta. U sali je sa baklona visio transparent „dosovske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju, neće moći“.

10.40  Poslanici koalicije Novi DSS-POKS položili su zakletvu u holu, a potom su to učinili i poslanici koalicije Srbija protiv nasilja.

Konstituisana Skupština, poslanici dve opozicione koalicije se zakleli van sale (VIDEO/FOTO) 2
L. Stevanović

10.35 Predsedavajući, najstariji poslanik Stojan Radenović, konstatovao je da je svih 250 izabranih poslanika dobilo mandat i pristupilo se polaganju zakletve. Opozicija je napustila salu, a obezbeđenje se poređalo između većine iz vlasti i opozicionih klupa. Sednica je time završena.

Konstituisana Skupština, poslanici dve opozicione koalicije se zakleli van sale (VIDEO/FOTO) 3
Printskrin RTS

10.08 Opozicioni poslanici su izašli iz svojih kupa i drže transparente. Ali i poslanici vlasti iz redova SNS drže papire sa podacima i tabelama. Sa balkona visi veliki transparent koji je postavila vlast, a na kojem piše „dosovske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju, neće moći“.

10.05 Jedan od poslanika SNS ušao je među opozicionare i oteo jednom od njih transparent. Mediji prenose da je u pitanju Radoslav Milojičić Kena.

9.45 Ispred zgrade Skupštine okupili su se aktivisti grupe SviĆe, koji su juče najavili svoj performans.

Ova grupa smatra da “izbori u decembru nisu odražavali ni minimum demokratičnosti procesa, a budući da su izbori jedan od minimalnih instrumenata kako bi se neko društvo nazvalo, barem teorijski, demokratskim, jasno je da Srbija nije ni blizu demokratije”.

9.51 Poslanica Srbije protiv nasilja Marinika Tepić objavila je na svom nalogu na mreži Iks kako se kontrolišu kola poslanika opozicije.

„Ovako nam i KOLA kontrolišu od jutros na parkingu Narodne skupštine! Nas iz opozicije, kao da smo teroristi! Ja sigurno ličim na nekog ko bi uneo oružje, bombe!“, napisala je ona.

9.55  „Osnovni cilj opozicije na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije jeste da građani Srbije čuju o krađi koju je režim Aleksandar Vučić sproveo na decembarskim izborima“, rečeno je Danasu u koaliciji Srbija protiv nasilja, uoči sednice u odgovoru na pitanje na koji način će se poslanici iz te političke grupacije ponašati u parlamentu.

Konstituisana Skupština, poslanici dve opozicione koalicije se zakleli van sale (VIDEO/FOTO) 14
Foto: print screen RTS

Na konstitutivnoj sednici su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog skupštinskog saziva, 14. nakon obnove višestranačja, a posle izbora održanih 17. decembra 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari