"Pola Srbije će danas čuti da je Vučić pokrao izbore": Deo opozicije o taktici za konstitutivnu sednicu Skupštine 1foto FoNet Ana Paunković

Osnovni cilj opozicije na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije jeste da građani Srbije čuju o krađi koju je režim Aleksandar Vučić sproveo na decembarskim izborima, rečeno je Danasu u koaliciji Srbija protiv nasilja, u odgovoru na pitanje na koji način će se poslanici iz te političke grupacije ponašati u parlamentu.

Sagovornici Danasa istakli su da većina građana Srbije nije ni čula za izbornu krađu, imajući u vidu medijsku blokadu i dostupnost informacijama, koje dolaze sa nacionalnih frekvencija većinski pod apsolutnom kontrolom predsednika Srbije.

– Danas se u Skupštini Srbije neće dogoditi ništa posebno, iskoristićemo priliku da kažemo istinu a da nas svi čuju, da nas pola Srbije čuje – da je Aleksandar Vučić pokrao izbore – rečeno je Danasu u koaliciji Srbija protiv nasilja.

O tome kakvu vrstu performansa će izvesti opozicija u parlamentu, sagovornici Danasa nisu hteli da govore, ističući da je mogućnost da građani, koji inače nemaju prilike da čuju istinu, a koja se ovom prilikom dobija i opoziciji ukazuje – za njih najznačajnija.

– Osim toga, ništa posebno se neće dogoditi – naveli su sagovornici Danasa.

Konstitutivno zasedanje Skupštine Srbije, koje je režim Aleksandra Vučića zakazao za danas, mesec i po dana nakon decembarskih izbora, obeležio je bunt opozicije, okupljene u koaliciji Srbija protiv nasilja, ne samo zbog krađe izbora već i odabira datuma zakazivanja te sednice.

Oni tvrde da je Aleksandar Vućić požurio sa konstitutivnom sednicom jer se uplašio rezolucije o izbornim neregularnostima u Evropskom parlamentu, čije usvajanje sledi u četvrtak, 8. februara.

Od te rezolucije se očekuje da Evropski parlament, čiji su predstavnici bili među posmatračima izbora u Srbiji, traži međunarodnu istragu, odnosno ponavljanje izbora, pre svega, u Beogradu, ali sa promenjenim izbornim uslovima.

"Pola Srbije će danas čuti da je Vučić pokrao izbore": Deo opozicije o taktici za konstitutivnu sednicu Skupštine 2
M.Ilić

Očekivanja su utemeljena u raspravi i onome što su poslanici ovog evropskog tela govorili na sednici kada je tema o izbornim neregularnostima bila na dnevnom redu, pre nešto više od dve nedelje. Ton je bio izrazito kritički, sa naglaskom da ono čemu su svedočili u Srbiji – nikada u životu nisu videli.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je juče da su pripadnici antiterorističke jedinice tokom vikenda pregledali zgradu parlamenta, te da se plaši da će režim da podmetne suzavac u prostorije opozicionog poslaničkog kluba i na taj način ih optuži za nasilje.

Takođe, kako je Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta izjavio za Danas, tokom ulaska u zgradu parlamenta, prošao je neprimerene bezbednosne procene.

„Pojačano obezbeđenje, pretresaju torbe, traže da se skinu kaputi i otvaraju torbe iako ima rentgen“, rekao je Lazović.

SAJ u Skupštini

O prekomernoj primeni bezbednosnih procenama kojima su podlegli poslanici, govorila je i Jelena Jerinić, poslanica Zeleno-levog fronta u Skupštini Srbije

Ona je navela da je vidno da je bezbednost u Skupštini podignuta na viši nivo, ali da bezbednosne procedure ne važe za sve poslanike podjednako.

– Danas kada sam ušla u Skupštinu, neposredno pre mene je ušao Vladimir Orlić, koji nije prošao kroz detektor za metal, dok sam ja prošla ozbiljan pretres. Morala sam da skinem jaknu, otvorim ranac i torbu. Normalno je da u zgradi postoji obezbeđenje, ali to se do sada nije dešavalo – izjavila je Jerinić.

Ono što će još karakterisati konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije jeste i prvo neslaganje unutar koalicije Srbije protiv nasilja, jer Demokratska stranka i stranka Zajedno se nisu složili sa stavom istatka koalicije Srbija protiv nasilja o prisustvu na današnjoj sednici.

Kako je rekao predsednik DS Zoran Lutovac, reč je samo o različitim načinima strategije unutar borbe za iste ciljeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari