Opozicija u Čačku podnela krivične prijave protiv predsednice GIK i načelnika Bežanića zbog falsifikovanja izbornih rezultata 1Čačak , krivične prijave

Predstavnici četiri opozicione izborne liste na lokalnim izborima u Čačku, podneli su danas Osnovnom javnom tužilaštvu zajedničku krivičnu prijavu protiv načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Nebojše Bežanića i predsednice GIK-a Čačka Ljiljane Stanišić, zbog osnovane sumnje da su falsifikovali rezultate glasanja na lokalnim izborima i uništili dokumente o glasanju. Izborna lista Grupe građana „Ivan Ćalović – Istina i čast“ nije se pridružila ostalim opozicionim grupacijama u podnošenju krivične prijave uz obrazloženje da će protiv istih osoba podneti sopstvenu krivičnu prijavu.

Podsećamo Gradska izborna komisija skoro dvadeset dana od završetka lokalnih izbora u Čačku nije saopštila konačne rezultate glasanja, dok istovremeno i opozicija i koalicija oko SNS tvrde da su pobedile u tom gradu. Opozicija je uvidom u kompletan izborni materijal pronašla brojne nepravilnosti koje nisu evidentirane u službenoj belešci koju je vodio Bežanić sa saradnicima.

Opozicija u krivičnoj prijavi navodi da su Nebojša Bežanić i njegovi saradnici tokom uvida opozicije u izborni matrijal vodili rukom pisane beleške o uočenim nepravilnostima, a posebno o uočenim nepravilnostima i neslaganjima sadržaja zapisnika o radu biračkog odbora. Opozicija podseća da je vođenje službenih beleški propisano kao obaveza prema članu 13. stav 6. Uputstva za ostvarivanje prava na uvid u izborni materijal koji je doneo RIK.

„Bežanić je 6. juna, pre početka uvida u izborni materijal, zabranio snimanje, slikanje i vođenje bilo kakvih beleški kao dokaznog materijala od strane ovlašćenih lica koja su vršila uvid, čime je prekršena odredba iz člana 7. stav. 4. uputstva RIK-a, kao i odredba iz člana 54. Zakona o izboru narodnih poslanika. Odmah nakon izvršenog uvida u materijal sa prvog izbornog mesta, Nebojša Bežanić je odbio da se rukom pisana službena beleška otkuca na računaru i odštampa u bar dva primerka, kako bi podnosioci zahteva za uvid dobili jedan potpisan i overen primera“, navodi opozicija u krivičnoj prijavi.

Dodaje se da je nakon protesta opozicije Bežanić obećao da će službene beleške biti otkucane, potpisane i overene, te da će dostaviti jedan primerak ovlašćenim licima. Međutim službene beleške Bežanića nisu sadržale ni jedan podatak o nepravilnostima koje je opozicija utvrdila .

„Postavlja se pitanje da li se ovakvi dokumenti bez suštinskog sadržaja mogu uopšte nazvati službenim beleškama“, ističu predstavnici četiri opozicione liste.

Podsećaju da je tokom uvida u izborni materijal pronađeno mnogo nepravilnosti, od toga de su među nevažećim listićima pronađeni važeći glasovi za opoziciju, do toga da su potpisi birača potpisivani identičnim rukopisom, uglavnom za glasanje van biračkog mesta.

„Među nevažećim listićima otkriveno je da je hemijskom olovkom zaokružena određena izborna lista, a potom flomasterom zaokružena neka druga lista kako bi se glasački listić učinio nevažećim. Pri tom se radilo o tome da je istim flomasterom na ovaj način napravljeno preko 20 nevažećih listića“ , objašnjava opozicija u krivičnoj prijavi protiv Bežanića i predsednice GIK-a.

Iako je izvršen uvidi u kompletan izborni materijal sa 104 izborna mesta , GIK-u je dostavljen nepotpun sadržaj , bez ikakvih podataka o ostvarenom uvidu i konkretnim pronađenim izbornim nepravilnostima. Ovim nedostavljanjem kompletnih službenih beleški prekršena je , kako se navodi, odredba iz člana 13. stav 6. Uputstva za ostvarivanje prava na uvid u izborni materijal, kao i odredba iz člana 54. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Opozicija u Čačku podnela krivične prijave protiv predsednice GIK i načelnika Bežanića zbog falsifikovanja izbornih rezultata 2

Te pronađene nepravilnosti , koje su izostavljene, mogle su predstavljati pravni osnov za poništavanje i ponavljanje glasanja na biračkim mestima, prema odredbama iz člana 56. Zakona o lokalnim izborima.

Poništavanje i ponavljanje glasanja, kao i ispravljanje zapisnika o radu biračkih odbora, doveli bi do bitno drugačijeg rezultata glasanja, što bi dovelo do drugačijeg rasporeda mandata u Skupštini Grada Čačka, navodi se u prijavi.

„Međutim, protivpravnim i nesavesnim postupanjima Nebojše Bežanića, načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Grada Čačka, i Ljiljane Stanišić, predsednika Izborne komisije Grada Čačka, utvrđen je i objavljen neistinit rezultat glasanja, čime je učinjeno krivično delo „falsifikovanja rezultata glasanja iz člana 161. Krivičnog zakonika, zaključuje se u prijavi.

Boško Obradović, donedavni lider Dveri ponavlja da konačni rezultati lokalnih izbora u Čačku još uvek nisu poznati, niti se mogu utvrditi s obzirom da Gradska izborna komisija krije dokaze o izbornoj krađi koje je opozicija pronašla tokom uvida u kompletan birački materijal sa 104 biračka mesta.

On dodaje da su svih pet izbornih listi opozicije u Čačku jedinstvene u borbi da se zaštiti izborna volja Čačana i traže od SNS da prizna izborni poraz i mirno primopreda lokalnu vlast u Čačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari