Opoziciji većina, SNS-u kupovina: Kako teče formiranje vlasti u opštini Vračar? 1Foto: Danas.rs/Ljiljana Bukvić

U beogradskoj opštini Vračar mogao bi da se ponovi scenario iz 2016. kada su naprednjaci tesnom većinom i zakulisnim radnjama preuzeli vođenje ove opštine od DS koja je bila jedno od poslednjih uporišta opozicije posle 2012. i dolaska naprednjaka na vlast.

Preliminarni rezultati sa izbora 2. juna na Vračaru pokazuju je opozicionoj listi „Biramo Vračar“ koja je osvojila 28 mandata potreno još četiri do većine od 32, a listi SNS, koja je osvojila 25 mesta u lokalnom parlamentu čak sedam.

Nezvanično nam iz redova opozicije na osnovu iskustva iz 2016. kažu da SNS ima veći koalicioni potencijal, budući da onima koji su osvojili mandate na „fantomskim listama“ ali i na ostalim, mogu da ponude novac ili neku funkciju ne bi li podržali SNS većinu. Kako kažu, i sada kao i 2016. opoziciaj će dobiti većinu, a SNS kupovinu.

Osim „Biramo Vrača“ i liste SNS „Vračar sutra“ u opštinski parlament ušli su i lista „Vračar Vračarcima“ sa tri mandata, dok su po dva mandata osvojili „Zeleni pokret Vračar“, DJB i koalicija NS i Dveri. „Mi smo Vračar ima jedan mandat u skupštini koja broji 63 odbornika.

Iako su zakulisne radnje SNS moguće, opoziciona lista „Biramo Vračar“ Miloš Pavlović (Zeleno- levi front, Narodni pokret Srbije,Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije) ne odustaje od borbe.

Kako je za Danas rekao Bogdan Tatić, predsednik opštinskog odbora DS za Vračar, razgovori se vode sa predstavnicima DJB i Narodne stranke.

Zabunu o tome da li je dogovor među opozicijom moguć unelo je saopštenje opštinskog odbora NS u ponedeljak uveče da neće trčati u koalicone razgovore. Vlast nije najbitnija, poručuju iz Naordne stranke nakon što su dobili poziv od „Biramo Vračar“ da formiraju opštinsku većinu.

Tatić ovaj stav NS komentariše rečima da su sada Vračarci najvažniji i da je mnogo dezinformacija jer je situacija tesna.

On poziva fantomske liste da pokažu i dokažu Vračarcima da to nisu kako tvrde.

– Vračar je potvrdio i podvukao da ne želi SNS vlast koja već osam godina ruši i ruži Vračar. SNS je na Vračaru u padu, kao i svuda, i pokušava da se „održi u životu“ lažnim listama – naveo je on.

Tatić kaže da je sada momenat da svako preuzme odgovornost pred građanima Vračara i pokažu ko su i šta su.

Tatić je gostujući na televiziji N1 ukazao na još jedan mogući razvoj situacije. Na pitanje o informacijama da postoji mogućnost ponavljnja izbora na četiri biračka mesta na Vračaru, odgovara da u to ne veruje, ali da bi opozicija na tim ponovljenim izborima pobedila.

On dodaje da ako se SNS odluči za ponavljanje izbora to bi bilo ne zato što smatraju da bi mogli da pobede opoziciju, nego da probaju da dižu lažne liste i jure neki mandat za njih i da 32 mandata matematičke sigurne većine ugroze.

Cilj bi im, kako pojašnjava bio da smanje mandate listama NS ili DJB s obzirom na to da su te dve stranke prešle cenzus za nešto malo glasova.

Podsetimo, kako je Vreme objavilo,  prvi na listi Zeleni pokret Vračar, Vladimir Kljajić, potvrdio je podršku svojim dosadašnjim partnerima iz Srpske napredne stranke.

I Aleksandar Ilić, nosioc izborne liste Vračar Vračarcima – Društvo za ulepšavanje Vračara, je istakao da ne želi da Vračar bude izolovan od drugih nivoa vlasti i da služi za politicko potkusurivanje vlasti i opozicije.

„Imali smo u prošlom sazivu Skupštine dobru saradnju sa rukovodstvom opštine Vračar i verujem da ćemo je nastaviti u narednom periodu“, rekao je Ilić za „Vreme“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari