Opozicioni odbornici opet bojkotovali niški parlament 1Foto: V. Torović

Odbornici iz opozicionih odborničkih grupa “Niške inicijative”, Demokratske stranke (DS) i “Niš, moj grad” danas su opet bojkotovali sednicu Skupštine grada Niša jer, prema njihovoj oceni, u radu niškog parlamenta ne postoji ni minimum demokratskih uslova.

Branislav Jovanović, zamenik šefa odborničke grupe “Niš, moj grad” i predsednik Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde Niš rekao je da nisu mogli da učestvuju u radu Skupštine grada jer je odbijen zahtev ove odborničke grupe da se na današnjoj sednici utvrdi odgovornost članova Gradskog veća ”zbog činjenice da su posle sedam godina rezultati vlasti SNS i njenih koalicionih partnera katastrofalno loši”.

– Predsednik Skupštine Rade Rajković uopšte naš zahtev za dopunu nije uvrstio u predloge za proširenje dnevnog reda. Isto je bilo kad sam predlagao da Skupština grada raspravlja o korupciji u javnim preduzećima i o razrešenju zamenika gradonačelnika Miloša Banđura. To je već uobičajena praksa jer nijedan predlog opozicije za dopunu dnevnog reda vladajuća SNS nije prihvatila – kazao je Jovanović.

On je podsetio da nije dobio „skoro nijedan odgovor“ na čak 82 odbornička pitanja koja je postavio od novembra prošle godine.

Opozicioni odbornici opet bojkotovali niški parlament 2
Foto: V. Torović

– Predsednik Rajković i danas je dopustio gradonačelniku Darku Bulatoviću da za skupštinskom govornicom govori dva sata, tvrdeći da je reč o replici, koja ne može da traje duže od dva minuta – kazao je Jovanović.

Srđan Nonić, šef odborničke grupe “ Niška inicijativa” kazao je da ova odbornička grupa neće da učestvuje u “šaradi od skupštine”.

– Skupštinske sednice su nedemokratične, opozicionim odbornicima se ne da reč, ali se zato gradonačelniku Niša dozvoljavaju tirade. Nisu odgovorili ni na jedno moje pitanje zašto su 94 miliona dinara budžetskog novca dali prorežimskim medijima koji im služe za političku propagandu – rekao je Nonić.

Prema njegovim rečima, opozicija ne može da učestvuje u radu Skupštine grada koja će prema predlogu Gradskog veća dozvoliti da se Predškolskoj ustanovi “ Pčelica” dodeli još 27 miliona dinara.

– Ko još može da poveruje da je toliki gubitak nastao jer se zbog školskog raspusta ne prodaje užina? “ Pčelica” očigledno nastavlja da radi u maniru prethodnog direktora koji je godinama ovu predškolsku ustanovu vodio sa gubicima – rekao je Nonić.

Opozicioni odbornici opet bojkotovali niški parlament 3
Foto: V. Torović

Miodrag Stanković, šef odborničke grupe DS i predsednik niških demokrata rekao je da opozicija mora da bojkotuje sednice Skupštine Niša jer ne postoje demokratski uslovi u radu i ocenio da skupštinske odluke nisu legitimne.

– Predlagali smo da se odbornici Skupštine Niša izjasne o zahtevima koje su izneli građani na protestima “1 od 5 miliona”, ali je to odbijeno. Nišlije koje su protestvovale imaju demokratsko pravo da traže da se o njihovim zahtevima raspravlja u niškom parlamentu, ali im je naprednjačka vlast to uskratila. Zato mi bojkotujemo rad Skupštine grada – naglasio je Stanković.

Boban Džunić, odbornik SNS podsetio je za skupštinskom govornicom kolege iz opozicije na Poslovnik Skupštine grada Niša i član 35 prema kojem je “odbornik  dužan da učestvuje u radu Skupštine, radnih tela Skupštine i poštuje propisani red na sednici Skupštine”.

Nonić dočekao odbornike sa transparentima

Odbornik Srđan Nonić dočekao je na ulazu u salu Skupštine grada svoje kolege odbornike sa transparentima na kojima piše” 94 mliona? Za šta? i “svi ste grešnici, bićete lešnici”. Nonić je ovim porukama aludirao na činjenicu da je gradska vlast dala 94 mliona dinara budžetskog novca medijima koji popularišu vlast SNS.

Većina odbornika iz vladajuće većine nije želela da odgovara na Nonićeva pitanja “ da li znaju koliko je para Nišlije dato medijima”.

Dušica Davidović, odbornica SNS, zatražila je za skupštinskom govornicom da se Noniću onemogući da snima sednicu mobilnim telefonom, kao i da mu se zabrani da na neprimereni način dočekuje odbornike.

Predsednik Skupštine Niša Rade Rajković rekao je da Nonić može da snima sednicu koja je javna, ali samo sa svog mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari