Opre Roma: Kome je u interesu da se nasilno veštački menja nacionalni sastav stanovništva? 1Foto: Shutterstock/Bits And Splits

„Popis stanovištva  i stanova počeo je danas 1.oktobra i trajaće do 31. oktobra. Iako ga mnogi nazivaju statističkom operacijom, u Srbiji predstavlja političku operaciju“, tvrde iz Opre Roma.

Iz pokreta navode da država na osnovu podataka koje dobija iz popisa može adekvatno odgovoriti na potrebe svih grupa građana svojim specijalno usmerenim programima i adekvatno raspodeljenim budžetom.

„Naša javna sredstva se često rasipaju, jer je statistička brojčanost netačna i ne pokazuje gde su stvarni problemi i kome je najpotrebnija podrška javnosti. To nije dobro za našu zemlju i njen narod — što je tačnija statistika, manje je i korupcije“, napisali su u saopštenju.

Opre Roma osvrnuli su se i na izjavu albanskog aktiviste sa juga Agona Islamija.

„Na osnovu jučerašnje izjave na medijskom portal N1 albanski aktivista sa juga Agon Islami navodi da u Bujanovcu ima 60% Albanca a u Preševu 96%, i navodi dalje da će to doneti više resursa toj zajednici kao i bolje državne programe. Na osnovu te izjave se pitamo, da li to može podstaći nasilno veštačko menjanje nacionalnog sastava stanovništva?“, upitala je ova organizacija.

Takođe, podsećaju i da narodni poslanik Šaip Kamberi kaže da ova nacionalna manjina u Srbiji nije htela u prethodnim popisima da se popisuje jer smatraju da nisu imali dovoljno popisivača. Ove godine će učestvovati i svojim pretpostavkama dovode u pitanje nacionalni sastav celog Pčinjskog okruga.

„Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dve godine je naveo da u Bujanovcu ima 42% Srba. Ako uzmemo u obzir podatke Islamija da Albanaca ima 60% a Srba 42%, pretpostavka je da Roma ima minimum 30% onda će u popisu ove godine u Bujanovcu učestvovati 132% stanovnika“, pišu iz Opre Roma.

Kako kažu, svesni su da ovakve izjave isto tako krše Ustav Republike Srbije, prema članu 78. “zabranjena je nasilna asimilacija pripadnika nacionalnih manjina kao i preduzimanje mera koje bi prouzrokovale veštačko menjanje nacionalnog sastava stanovništva na područjima gde pripadnici nacionalnih manjina tradicionalno žive i u značajnom broju.”

„S tim u vezi postavlja se pitanje državi kako će reagovati u slučaju kršenja člana 78. Ustava Republike Srbije? Da li će se stvoriti institucionalni preduslovi da se Romi slobodno izjasne u ovogodišnjem popisu ili će se ponoviti scenario iz 2011. kada realan broj romske zajednice nije oslikan u zvaničnim državnim podacima?“, pita organizacija putem saopštenja.

Kako podsećaju, pokret Opre Roma Srbija je u prethodnih dve godine aktivno ukazivao institucijama na moguće izazove u popisu a isto tako i Republičkom zavodu za statistiku pre samog početka popisa na moguće pritiske drugih nacionalnih manjina na romsku zajednicu.

„Odgovornost je državnih institucija da reaguju na sve moguće nepravilnosti u popisu kao i na prevenciji istih kako bi sve nacije bile slobodne da se izjasne onako kako jesu“, zaključili su iz organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari