Optužnica protiv bivšeg čuvara u zatvoru u Prištini i Lipljanu: Tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva protiv Srbina sa Kosova D.M. – bivšeg zatvorskog čuvara u Prištini i Lipljanu u periodu 1998-1999.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da postoji osnovana sumnja da je on u tom periodu, u svojstvu službenog lica i u saradnji sa drugim zatvorskim službenicima, sistematski maltretirao albanske zarobljenike.

„Mučeći ih na neljudski način raznim sredstvima, radnjama koje su sankcionisane domaćim zakonima, običajima ratovanja i Ženevskim međunarodnim konvencijama i dodatnim protokolima“, stoji u saopštenju.

Zbog navedenog, kako su kazali iz Tužilaštva, D.M. je optužen da je u saizvršilaštvu izvršio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Ujedno, D.M. je optužen i za „neovlašćeno posedovanje, čuvanje ili držanje oružja“.

Muškarac sa ovim istim inicijalima uhapšen je 21. juna u Kišnici kod Gračanice i to kao osumnjičeni da je kao radnik u zatvoru počinio krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, odnosno da je, kako se sumnja, kao čuvar maltretirao pritvorenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari