Orban ponovio da je Mađarska protiv sankcija Srbiji 1Printskrin TV Pink

Cilj trilateranog sastanka u Beogradu je da trećoj strani predstavimo naše poslovne mogućnosti, rekao je Viktor Orban, premijer Mađarske, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

Došao sam sa dve svrhe, da imamo bilateralni i trilateralni sastanak, rekao je Orban.

Trilaterani je imao za cilj da predstavimo srpsko-mađarsku ekonomsku saradnju predstavniku Emirata i da pokažemo da je uspešna i ekspilictna, iako je jedna od nas zemlja članica EU, a druga nije, što ne pretpostavlja prepreku ako neka zemlju želi da investira, naveo je.

Teme su bile infrastruktura i trgovina, dodao je Orban.

Mađarska nije dosad imala priliku da prisustvuje sastanku kao što je ovaj i zahvalan sam predsedniku Vučiću što ga je organizovao, istakao je Orban.

Popodne ćemo imati i bilateralni sastanak sa Vučićem, o migracijama, pitanjima u vezi sa Briselima, proširenjima EU, i rokovima u vezi sa tim. Dozvolite mi da ponovim da je Mađarska uvek podržavala dijalog i da nismo podržavali sankcije ni protiv jedne zemlje, rekao je Orban.

Konferencija je trajala kratko i pitanja nisu bila predviđena.

Pre Orbana novinarima se obratio Vučić koji je izjavio da je danas da je sa premijerom Mađrske Viktorom Orbanom i izaslanikom predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom razgovarao o pitanjima saradnje u oblasti hrane, energetike i transporta.

Vučić je rekao da su razgovarali o logistici, jer Srbija i Mađarska nemaju luke i zavise od drugih zemalja poput Rumunije i Grčke, te da moraju da nalaze nova rešenja za uvoz i izvoz roba.

On je rekao da su razgovarali o mogućnosti formiranja zajedničkih kompanija u oblasti stočarstva, posebno govedarstva i ovčarstva i da je potreban razvoj poljoprivredne strukture, jer Srbija ima samo pet do šest odsto pokrivenosti sistemima za navodnjavanje.

Vučić je dodao da su razgovarali o formiranju zajedničkih kompanija za naftu i gas, da treba smanjiti zavisnost od postojećih izvora.

On je naveo da su razgovarali i o geopolitičkim stvarima, da je preneo infromacije o dešavanjima u regionu, kao i da je bilo reči o budućnosti Evrope i sveta, Evropskoj uniji, organizaciji BRIKS i kako da Srbija unapredi investicioni ambijent i privuče više arapskih i mađarskih investicija.

Prethodno su se u Beogradu sastali Orban, Vučić i prestolonaslednik Abu Dabija šeik Kaledom bin Mohamed bin Zajed Al Nahjan, u svojstvu ličnog izaslanika predsednika UAE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari