Orlić u Budimpešti sa Sijartom o energetici i ilegalnim migracijama 1Foto: Parlament.rs

Intenzivni kontakti između zvaničnika Srbije i Mađarske i odlični odnosi predstavljaju garant očuvanju i nastavku unapređenja sveukupne saradnje između dve zemlje, konstatovali su danas predsednik Skupštin Srbije Vladimir Orlić i mađarski šef diplomtije Peter Sijarto na sastanku u Budimpešti.

Orlić, koji boravi u zvaničnoj poseti Mađarskoj, razgovarao je sa Sijartom posebno o saradnji u oblasti ekonomije, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Mađarska je danas naš peti spoljnotrgovinski partner, što je napredak od osam pozicija u odnosu na pre šest ili sedam godina. U sferi robne razmene, iz godine u godinu, beležimo rekorde, a napredak je dramatičan i kada je reč o investicijama – ulaganjima u prethodnih dvanaest godina, Mađarska se našla među 10 najvećih stranih investitora u Srbiji“, rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Orlić i Sijarto pozdravili su najavu formiranja strateškog saveta između dve zemlje, kao i saradnju koju Srbija i Mađarska ostvaruju u oblasti infrastrukture, ističući da modernizacija i rekonstrukcija železnice Beograd-Budimpešta predstavlja najznačajniji projekat i novu eru kada je reč o saobraćaju u ovom delu Evrope.

Naglasili su važnost saradnje u cilju sprečavanja ilegalnih migracija, kao i saradnje u oblasti energetske bezbednosti, ocenivši da ona ima strateški karakter i od izuzetne je važnosti za građane obe zemlje

„Još jednom zahvaljujemo Mađarskoj na pomoći koju nam je pružila kada je reč o skladištenju gasa i odluci da to čini i ove godine, što je još jedan dokaz solidarnosti, podrške i našeg prijateljstva“, rekao je Orlić.

Sijarto je istakao da Srbija i Mađarska planiraju da udvostruče kapacitet prenosa električne energije, kako bi olakšale i ubrzale njenu razmenu. Poručio je da su dve zemlje, uprkos energetskoj krizi koja je pogodila Evropu, uspele da svojim građanima obezbede i garantuju stabilno snabdevanje energentima, ocenivši da to ne bi bilo moguće bez strateške saradnje.

Dodao je da se Srbija pokazala kao korektan partner vredan poverenja i ponovio i potvrdio da su mađarska skladišta gasa na raspolaganju Srbiji i naredne zime, navedeno je u saopštenju.

Orlić je informisao Sijarta o situaciji na Kosovu i istakao da zvanični Beograd ostaje na strani mira, stabilnosti i dijaloga, te na strani doslednog poštovanja međunarodnog javnog prava i rezolucija UN.

Sijarto je pozdravio napore koje Beograd ulaže kako bi sačuvao dijalog i mir, te izrazio očekivanje da će se prethodno potpisani sporazumi poštovati i da će, konačno, doći do njihove potpune implementacije, navodi Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari