SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJEFoto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Sednica Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove na kojoj bi danas trebalo da se raspravlja o Nacrtu Rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU, kao i o uvođenju „određenih sankcija“ Rusiji biće zatvorena za javnost na zahtev Srpske napredne stranke, koja ima većinu u Odboru. Naprednjaci su taj svoj zahtev koji je stigao u poslednjem trenutku, kako je rečeno Danasu, obrazložili činjenicom da se radi o osetljivom materijalu za sednicu, ali i osetljivošću samih tema.

„Oni imaju većinu i oni mogu da odluče o toku sednice i prisustvu novinara“, ističu sagovornici Danasa iz opozicije.

Inače, nekoliko sati pred održavanje sednice skupštinskog Odbora za spoljne poslove mediji su obavešteni da će ona biti zatvorena za javnost, a predsednik tog skupštinskog Odbora i inicijator Rezolucije, Borko Stefanović poručuje za naš list da će se po završetku sednice ipak, obratiti novinarima.

„Skandalozna je odluka da sednica Odbora za spoljne poslove bude zatvorena za javnost. Pitanje je šta je motiv za zatvaranje sednice kada se na dnevnom redu nalazi tema sankcija Rusiji? Da li se iza toga krije promena stava vladajuće većine po pitanju sankcija? Ili, se pak radi o pokušaju da se prikrije politička koordinacija sa nekim iz opozicije“, kaže Stefan Jovanović, član ovog skupštinskog odbora iz Narodne stranke.

Napominje da ne veruje da je sednica zatvorena za javnost, kako bi se poslanicima obratio predsednik Republike, ili vlade kako bi narodne poslanike obavestio da li je Srbija izložena pritiscima i ako jeste kakvim.

„To bi bio jedni razlog zbog koga bi sednica mogla da bude zatvorena za javnost u cilju zaštite pozicije repubike Srbije, ovako nema nikakvog razloga da sednica bude zatvorena za javnost“, zaključuje poslanik Narodne stranke.

Predastavnici vladajuće većine, ipak, objašnjavaju za Danas da nije ništa neobično da se sednice odbora zatvaraju za javnost i podsećaju da je bila zatvorena sednica Odbora za spoljne poslove o Ukrajini sa predstavnicima MSP, i uz priustvo ministra koji je podneo izveštaj članovima odbora.

„Sednica radnog tela može da bude zatvorena za javnost, na obrazložen predlog najmanje trećine od ukupnog broja članova tog radnog tela. O tom predlogu radno telo odlučuje bez pretresa. Do donošenja odluke radnog tela, o isključenju javnosti sa sednice, predsednik radnog tela dužan je da postupa kao da je predlog za zatvaranje sednice za javnost usvojen“, objašnjava za Danas Elvira Kovač, potpredsednica palamenta, predsednica Odbora za Eu i članica Odbora za spoljne poslove.

Prema njenim rečima odluka o zatvaranju sednice za javnost biće doneta na početku same sednice i to nakon obrazloženja predlagača i da to nije ništa neuobičajeno.

„Prema obrazloženju predlagača za zatvaranje sednice Odbora za spoljne poslove, ona treba da bude zatvorena za javnost jer informacije koje će biti prezentovane tom prilikom mogu da ugroze pozicije Republike Srbije u domenu spoljne politike. Inače, često su zatvorene i sednice Odbora za evropske integracije, naročito, kada raspravljamo o pregovaračkim pozicijama, a i Odbora za spoljne poslove, kada razgovaramo sa novopostavljenim ambasadorima“ , objašnjava Kovač za Danas.

Borko Stefanović, koji je i potpredsednik Stranke slobode i pravde, ranije je naveo da se sa zakazivanjem sednice kasnilo, jer se čekao izveštaj i analiza Ministarstva spoljnih poslova o usaglašenosti spoljne politike Srbije sa EU. Naveo je da je obavešten da su ta dokumenta poslata iz Ministarstva spoljnih poslova na skupštinski odbor i izrazio je nadu da će ta dokumenta stići do srede i do samog održavanja sednice.

„Sama sednica će biti prilika da sve stranke iznesu svoje argumente kroz otvorenu raspravu nakon čega će biti omogućeno glasanje“, objasnio je Stefanović i dodao da će se raspravljati i odlučivati i o svim drugim pristiglim inicijativama i predlozima rezolucija koje su podnele poslaničke grupe u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari