Osmani: Cilj međusobno priznanje dve države, a ne spasavanje karijera nekih srpskih političara 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Njujorku da će Priština nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa sa Beogradom, čiji je cilj međusobno priznanje dve države, a ne spasavanje karijera nekih srpskih političara.

Vjosa Osmani je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rekla da se radi o dijalogu dve ravnopravne strane, vezan za sve njihove građane.

Kosovo je sprovelo oko 90 odsto odredbi Briselskog sporazuma, a Srbija, prema procenama Evropske unije, samo jednu trećinu potpisanog, izjavila je Vjosa Osmani, uz konstataciju da je regionalna saradnja važna za evropske integracije, ali da treba da se odvija uz poštovanje pravila Evropske unije.

Region je mali, ali je mnogo prijatelja Kosova, što se, međutim, ne odnosi na Srbiju, kazala je Vjosa Osmani.

Ona je navela da Beograd treba da sedne za pregovarački sto sa Prištinom sa idejom koje će pokrenuti napred ceo region.

Borba protiv organizovanog kriminala je beskopromisna i na severu i na jugu Kosova i o tome se ne može pregovarati, izjavila je Vjosa Osmani i iznela podatak da je u akciji kosovske u policije u sredu uhpšeno osam osoba, među kojima su šest Albanci, a po jedan Bošnjak i Srbin.

Organizovani kriminal je uvek bio multietnički, a i borba protiv njega na Kosovu je multietnička, uz učešće Srba i Albanaca među policajcima, tužiteljima i sudijama, zbog čega će biti uspešna, kazala je Vjosa Osmani.

Ona je navela da je civilna misija UN na Kosovu (UNMIK) formirana pre 22 godine u drastično drugačijim okolnostima od sadašnjih.

Kosovo je 2008. postalo nezavisna država, u skladu sa međunarodnim pravom, a UNMIK je u suprotnosti sa stavom Međunarodnog suda pravde u Hagu, izjavila je Vjosa Osmani.

Ona se zahvalila na dosadašnjem radu UNMIK-a i apelovala na svetsku organizaciju da svoj budžet koristi na drugačiji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari