Osmani: Glavni cilj vežbe "Defender 2023" je prikaz vojne sposobnosti protiv potencijalnih agresora 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je međunarodna vežba ‘Defender Europa 2023’, kojoj je Kosovo domaćin, simbol kolektivne rešenosti da se održi mir i stabilnost u svetu i predstavlja demonstraciju sposobnosti protiv potencijalnih agresora.

Osmani je tokom otvaranja vežbe, koju organizuje NATO, rekla da postoji veoma osetljivo bezbednosno okruženje, gde izazovi i pretnje postaju sve složeniji, pa je, prema njenim rečima, saradnja sa saveznicima u oblasti odbrane neophodna i egzistencijalna.

Dodala je da vežba pokazuje da snaga zemlje ne leži samo u moći oružja, već u vezama i savezima koje gradi.

„U ovoj međunarodnoj vežbi vi ste uz vojske različitih nacija i država, ali ostajete ujedinjeni u jednom cilju. Zajedničkom cilju jačanja saradnje, izgradnje poverenja i povećanja interakcije između savezničkih snaga. Vi ste oličenje timskog rada, prelaska granica i zajedničkog rada ka zajedničkom cilju, bezbednosti i zaštiti naših vrednosti. Ova međunarodna vežba je simbol naše kolektivne odlučnosti da očuvamo mir i stabilnost u svetu, koji se neprestano dovodi u pitanje. To je podsetnik da naša snaga ne leži samo u snazi našeg oružja, već u vezama koje stvaramo, u savezima koje gradimo i u zajedničkim vrednostima koje svakodnevno negujemo“, rekla je ona.

Napominjući da je glavna svrha vežbe da potencijalnim agresorima stavi do znanja da je kontinent bezbedan od mogućih napada, Osmani je rekla da je vežba istorijska, posebno za KBS, kao najmlađu vojsku u Evropi.

„Ova vežba je istorijska po mnogo čemu, posebno za najnoviju vojsku na evropskom kontinentu, naše bezbednosne snage. ‘Defender 2023’ se poklapa i sa 24. godišnjicom našeg oslobođenja, koja je sveža koliko i sećanje na vojnu intervenciju SAD sa snagama drugih zemalja saveznica NATO-a protiv Miloševićevog genocida nad narodom Kosova. Mi smo bili žrtve i Miloševićev režim je bio agresor i naša borba je bila borba za slobodu, to je jedina istina koju ćemo braniti svaki put i svuda“, rekla je ona.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je ‘Defender Europa 2023’ najveća vojna obuka koja se ikada dogodila na Kosovu.

Kurti je rekao da je čast što je Kosovo po drugi put među zemljama organizatorima te vežbe.

On je rekao da je to dokaz volje Kosova da ojača sistem odbrane, ali i nepokolebljive posvećenosti da bude deo zajedničkog odbrambenog sistema država koje prihvataju demokratske vrednosti.

Kurti je rekao da se ‘Defender Europa 23’ odvija u napetijoj realnosti, 15 meseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenir rekao je da je svrha vežbe da pokaže da je američka vojska spremna i voljna da iskrca opremu i trupe i podrži saveznike da odbiju opasnost.

„U ovoj vežbi, više od 9.000 američkih vojnih lica pridružilo se gotovo 17.000 vojnih lica iz desetina drugih zemalja. Ovaj model kolektivne odbrane je suprotan onome što drugi koriste. Osnažujemo i jačamo naše saveznike širom regiona. Veoma smo zahvalni što vidimo KBS kao najvećeg donatora u regionu sa preko 1.300 vojnih službenika koji učestvuju u vežbi“, rekao je Hovenir na ceremoniji otvaranja održanoj na trgu „Skenderbeg“ u Prištini.

Prema njemu, zajednička vizija vežbe je jasna–Kosovo, od potrošača i uvoznika bezbednosti iz sveta, pretvara se u proizvođača i izvoznika bezbednosti, pomažući na taj način veću bezbednost širom sveta.

Ministar odbrane Armend Mehaj rekao je da je jedina destinacija Kosova članstvo u NATO i da ono ispunjava svaki zadatak i svaku obavezu koja je potrebna da bi postalo deo velike evroatlantske porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari