Osmani, Kurti i Konjufca se sinoć sastali sa Kvintom, pretpostavlja se zbog Saveta Evrope 1foto: Printscreen/YouTube/Kosova Press (Arhiva)

Prištinski zvaničnici sinoć su se sastali sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i sa šefom Kancelarije EU na Kosovu, saopšteno je šturo iz kosovskog Predsedništva.

Međunarodne predstavnike ugostili su kosovska predsednica Osmani, premijer Kurti i predsednik Skupštine Konjufca.

Iz Predsedništva javnosti je data samo forografija i jedan rečenica.

„Sastanak predsednika Osmanija, gradonačelnika Konjufce i premijera Kurtija zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte u vezi sa članstvom Kosova u Savetu Evrope“, saopštilo je Predsedništvo, prenosi Gazeta Express.

Do sada nije došlo do zvaničnog saopštenje nikog od prištinskih zvaničnika koji su sastanku prisustvovali, kao ni od ambasadora Kvinte.

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država bili su među najglasnijima u zahtevu Kosovu da se sprovede odluka Ustavnog suda za upis imovine manastira Dečane, napominje Gazeta Express.

Nakon što je Kosovo bilo uslovljeno napretkom u procesu članstva u Savetu Evrope, premijer Aljbin Kurti je prošlog meseca naložio katastru da uknjiži zemljište manastira Dečani. Ova odluka je dovela do prihvatanja izveštaja izvestiteljke Saveta Evrope za Kosovo, Dore Bakojanis, na sastanku Komiteta za politiku i demokratiju Saveta Evrope kojim se preporučuje da Kosovo postane član Saveta Evrope.

Odluku Prištine vezanu za upisivanje u katastar zemljišta Manastira Visoki Dečani pozdravili su ambasadori Kvinte – zajedničkim saopštenjem.

Međutim, Kosovo ima još dug put da pređe u svojoj ambiciji da postane članica Saveta Evrope, napominje Gazeta Express.

Očekuje se da će debata u Parlamentarnoj skupštini biti održana 16. aprila, a ako tamo dobije saglasnost, onda Savet ministara Saveta Evrope mora da da konačnu reč o članstvu Kosova na sastanku koji će biti održan u maju.

Kosovo je u maju 2022. podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Međutim, zemlje Kvinte do sada nisu bile jedinstvene u pogledu toga da li je Kosovo ispunilo uslove za članstvo. Američki izaslanik Gabrijel Eskobar je prilikom poslednje posete Prištini rekao da treba ispuniti još dva uslova, pominjući osnivanje Zajednice srpskih opština i eksproprijacije zemljišta na severu. Nije poznato da li je Kvinta „ozvaničila” ova dva zahteva šefovima država koji su se u pismu upućenom Bakojani obavezali da će se sporazumi uključujući i ZSO primeniti nakon članstva u Savetu Evrope, piše Gazeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari