Osmani: Mogući novi izbori na severu u skladu sa ustavnim i zakonskim okvirima 1Foto. Facebook Predsedništvo Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je posle sastanka specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom da se novi izbori u opštinama na severu mogu organizovati u skladu sa važećim ustavnim i zakonskim okvirom i da u tom kontekstu treba osigurati demokratsko učešće građana koji žive u te četiri opštine.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici Predsedništva, na sastanku na kojem je razmatrana situacija na severu, Osmani je izrazila svoju punu posvećenost saradnji sa međunarodnim partnerima kako bi na tom delu „vladao red i zakon i kako bi se očuvao suverenitet Kosova“.

“Kažnjavanje kriminalnih grupa i pojedinaca koji su koristili nasilje protiv policije, novinara, pripadnika Kfora, Euleksa i građana, jedini je način za održivu i dugoročnu stabilnost. Stoga, očekujemo da institucije za provođenje zakona rade svoj posao, u skladu sa zakonom, kako bi kriminalne grupe odgovorne za nasilje izašle pred lice pravde”, rekla je Osmani.

Osmani je takođe istakla značaj jačanja saveza sa SAD i EU, u ispunjavanju zajedničkih ciljeva na evroatlantskom putu i jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova.

Posle sastanaka u Prištini Eskobar i Lajčak dolaze večeras u Beograd gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari