Osmani: Pitanje dinara može biti rešeno za nekoliko sati 1foto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će nakon smene gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, u roku od 30 do 45 dana raspisati nove izbore.

„Centralna izborna komisija (CIK) nastavlja s konačnom potvrdom potpisa i verujem da će vrlo brzo odobriti ono što se zove operativni plan koji predviđa datume svih ostalih procedura, uključujući i kada će biti održana smena gradonačelnika. Odmah nakon te potvrde, koja zahteva da više od 50 odsto celokupnog glasačkog tela glasa ‘za’, u roku od 30 do 45 dana kao predsednica zakazaću lokalne izbore“, kazala je Osmani, prenosi Radio Kim.

Osmani je, kako prenosi Kosovo online pisanje Gazete ekspres, izjavila je da su Kosovu saveznici potrebni kako bi išlo napred i da pitanje dinara nije trebalo da se pretvori u sukob s njima.

Ona je dodala da to pitanje može da se reši na Kosovu, na sastanku „od nekoliko sati“.

„Niko nije tražio da se uredba CBK ne primenjuje, niti da se ukine. Traži se samo da se napravi plan tranzicije koji uzima u obzir potrebe običnih građana, mladih i starih, koji takođe dobijaju novčanu pomoć iz Srbije kroz penzije. Ovo pitanje može da se reši ovde na Kosovu, nije trebalo da se pretvori u sukob sa našim saveznicima. Ako postoji volja, uz sastanak koji može trajati nekoliko sati, mogu da sednu sve relevantne institucije – one koje to sprovode u praksi – i donesu konkretne korake, na osnovu zakona, a možemo dobiti i podršku saveznika za njegovu implementaciju, jer ovo pitanje onda, ako se ne reši na vreme, može stvoriti dodatne probleme”, rekla je Osmani.

Ona je, kako je navela, ohrabrila sve institucije i sve one koji se bave politikom da daju sve od sebe da poboljšaju ove odnose, posebno sa SAD, Ujedinjenim Kraljevstvom i zemljama EU.

„Kosovo je zemlja koja je, naravno, razvijena i konsolidovana demokratija, ali ne zaboravimo da imamo velike bezbednosne probleme. Graničimo se sa državom koja ima za cilj agresiju, koja 25 godina nakon rata ima za cilj da ubija naše građane. U ovim izazovima potrebni su nam naši saveznici, potrebni su nam naši partneri“, rekla je Osmani.

Osmani je rekla da će posle izbora u Evropskoj uniji biti izabran novi izaslanik za dijalog koji će zameniti Miroslava Lajčaka. Dodala je da su zbog toga meseci do izbora ključni za ovaj proces.

“Za dijalog su naredni meseci ključni jer su u maju izbori za EU. Nakon izbora imaćemo nove komesare, nove zvaničnike, koji će preuzeti proces dijaloga. Po svoj prilici biće izabran i novi izaslanik, to mi je Lajčak sam rekao čiji mandat ističe u avgustu“, dodala je Osmani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari