Osmani: Srbija nastavlja sa opstrukcijama u sprovođenju sporazuma; Abazović: Crna Gora je prijateljska i partnerska zemlja Kosova 1Foto: Facebook/Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je tokom današnjeg susreta sa predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem ocenila da Srbija nastavlja sa opstrukcijama u vezi sa primenom Ohridskog sporazuma, postignutog između Kosova i Srbije 18. marta, saopšteno je iz njenog kabineta.

Dodala je da će uprkos tome Kosovo nastaviti da se koordinira sa saveznicima kako bi osiguralo da sporazum bude sproveden.

„Kosovo je posvećeno trajnom miru, bezbednosti i stabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Osmani je pozdravila sporazum postignut između Kosova i Crne Gore o vazdušnom saobraćaju, koji su u petak potpisala dva premijera, Aljbin Kurti i Dritan Abazović.

Kosovska predsednica je, kako se navodi u saopštenju, istakla da Kosovo i Crna Gora dele iste stavove o značaju evroatlantskih integracija država regiona kao garancije mira i prosperiteta u regionu.

„Crna Gora je prijateljska i partnerska zemlja Kosova, pa je pokazala uverenje da će još više podržavati Kosovo u nastojanju da ojača međunarodni subjektivitet, uključujući članstvo u međunarodnim organizacijama, za šta je dobila podršku premijera Abazovića“, rekla je Osmani.

Na sastanku je obostrano ocenjeno da su albanska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska zajednica na Kosovu moćan most koji povezuje dve zemlje.

„Osmani i Abazović razgovarali su i o proširenju saradnje u oblasti ekonomske razmene, trgovine, turizma, obrazovanja i o drugim oblastima od zajedničkog interesa“, zaključuje se u saopštenju.

Crnogorski premijer će danas, trećeg dana posete Kosovu, boraviti u Peći, gde će se sresti sa gradonačelnikom Gazmendom Muhažedžerijem i posetiti „Devoli korporaciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari