ahtisarifoto Aleksandar Roknić Danas

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da Srbija već neko vreme planira da anektira sever Kosova po scenariju koji je koristio predsednik Rusije Vladimir Putin za aneksiju Krima.

Osmani je u intervju za nemački „Di Velt“, kako prenosi prištinska agencija Telegrafi, rekla da Beograd propagandom srpsku zajednicu na Kosovu podstiče protiv Kosova.

Kazala je da su „terorističke grupe, kao ova na čelu sa (Milanom) Radoičićem obučavane u srpskim vojnim bazama“.

„Teško oružje i paravojska u neobeleženim uniformama krijumčareni su na sever Kosova ilegalnim putevima. Analizirali smo mape, snimke dronova, oružje napadača i telefone koje su ostavili za sobom i iz toga je jasno da su napadači 24. septembra hteli da stvore novo stanje na 37 lokacija istovremeno u hibridnoj operaciji osvajanja severa Kosova“, kazala je kosovska predsednica.

Upitana da li su napadači postupili „po direktnom nalogu Vlade Srbije“, ona je rekla: „Apsolutno da!“.

„Bez državnog aparata Srbije oni nikada ne bi imali pristup vojnom oružju koje smo mi zaplenili. Ti ljudi su obučavani u srpskim vojnim bazama pod koordinacijom srpskog ministra odbrane. Pored toga, po američkoj vladi, Srbija je povećala prisustvo svojih oružanih snaga na granici sa Kosovom do neviđene mere. To pokazuje da Srbi nameravaju da dalje vode eskalaciji situacije i da im je cilj i dalje da zauzmu delove Kosova“, ocenila je Osmani.

Komentarišući izjave zvaničnika Srbije da su smanjili vojno prisustvo na administratiivnoj liniji s Kosovom, Osmani je rekla da „to još uvek nije sasvim sigurno“.

„Čekamo konačnu potvrdu naših zapadnih partnera. A čak i ako se to dogodi, moramo biti spremni na sve scenarije“, rekla je ona.

„Srbija mora da preuzme odgovornost za svoje postupke. Ako se čin agresije ne kazni, to je znak ohrabrenja za Srbiju da nastavi na isti način, u kontinuitetu, i to u mnogo većim razmerama od napada koji smo sada sprečili“, kazala je Osmani.

Upitana da objasni zašto „Srbija koja je nedavno unapredila svoje odnose sa SAD i EU i koja nije zainteresovana za konfrontaciju sa NATO-om, sve to treba da rizikuje“, Osmani je rekla da je to „pitanje koje ćete postaviti racionalnim ljudima. Ali od srpskog rukovodstva ne očekujemo nikakvu racionalnost“.

Dodala je o predsedniku Srbije Aleksandru Vučićda da je bio „ministar propagande“ u vreme Slobodana Miloševića i da „neko ko prihvata genocid, ne može da bude mirotvorac“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari