vjosa osmaniFoto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Skoplju da je Srbija flagrantno prekršila sporazum iz Ohrida jer je u Savetu Evrope glasala protiv članstva Kosova u toj organizaciji, ali i mešanjem u izbore na severu Kosova, te izrazila nadu da će se saveznici i prijatelji Kosova potruditi da izvrše pritisak na Beograd, kako bi ispoštovao dogovorene obaveze, preneo je (portal) Reporteri.

Osmani je rekla i da posrednici Evropske unije treba da vode računa o tome da ono što „Srbija pristane da uradi, bude i sprovedeno“.

Ona je ukazala i na to šta se može očekivati od sastanka Kosova i Srbije 2. maja.

„Kao što znamo, član četiri sporazuma predviđa da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Njihovo ponašanje u ponedeljak u Savetu Evrope, ali i njihovo lobiranje protiv glasanja za Kosovo, dokazalo je flagrantno kršenje sporazuma. Naravno i njihovo nezakonito mešanje u izbore na Kosovu, takođe je kršenje člana dva ovog sporazuma, tako da manje-više ovo pokazuje kakvu prognozu možemo da imamo za ponašanje Srbije. Ipak, zaista se nadam da će naši prijatelji i saveznici izvršiti pritisak na Srbiju, kako bi i ona ispoštovala obaveze koje su preuzete iz ovog procesa“, naglasila je ona.

Osmani je dodala da će na sastanku 2. maja Kosovo biti konstruktivno i otvoreno, „štiteći suverenitet Kosova, ali i doprinoseći rešenjima posvećenim dugoročnom miru i stabilnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari