Ulazak Srbije u Evropsku uniju podržava 48 odsto građana, a protiv je 33 odsto. Njih 46 odsto smatra da je zemlja danas dalje od EU nego pre godinu dana, dok samo trećina misli da je proces evropskih integracija napredovao. Čak 70 odsto građana veruje da će EU u budućnosti postavljati Srbiji nove uslove za članstvo.


Ovo su neki od rezultata juče predstavljenog istraživanja javnog mnjenja Ipsos Stratedžik marketinga, koje je sprovedeno u Srbiji od 19. do 26. septembra, na uzorku od 1.208 punoletnih ispitanika, a naručilac je Delegacija EU u Srbiji.

Predstavljajući istraživanje, šef Delegacije EU Vensan Dežer poručio je da je poznato šta Srbija treba da ispuni za ulazak u Uniju. „Reč koju mrzim jesu novi uslovi. EU ne postavlja nove uslove, kriterijumi iz Kopenhagena su isti za sve, a pitanje Kosova se mora rešiti pre ulaska Srbije u EU“, rekao je Dežer.

Kosovo je u anketi najčešće navođeno kao uslov koji Srbija treba da ispuni da bi postala članica EU – to mišljenje deli 67 odsto ispitanika. U odnosu na ranija istraživanja, porastao je broj onih koji podržavaju pregovore Beograda i Prištine – njih je sada 51 odsto, dok je suprotnog mišljenja 40 odsto građana. Dežer je kazao da je to „ohrabrujući“ podatak.

Kada je reč o opštem stavu prema EU, mišljenja građana Srbije su podeljena. Samo 31 odsto ispitanika kazalo je da ima pozitivan stav prema EU, negativan stav ima 36 odsto, a neutralan 31 odsto. Komentarišući visok procenat građana s negativnim stavom prema EU, Dežer je rekao da građani takvo mišljenje nisu konkretno objasnili, već da su rekli da im Evropa ne donosi „ništa dobro“, odnosno odgovorili su „emotivno“.

Građani smatraju da je EU lošije tretira Srbiju u poređenju sa okolnim zemljama regiona, posebno s Hrvatskom. „To je osećaj viktimizacije. To je više emotivna nego stvarna percepcija“, ocenio je Dežer.

Istraživanje je pokazalo da građani Srbije najčešće povezuju EU sa boljim životom, ali je kao i u svim drugim anketama došla do izražaja slaba informisanost o obimu materijalne pomoći koju EU daje Srbiji – najviše građana veruje da je Rusija najveći donator Srbije, dok samo 15 odsto smatra da je to EU. A, zapravo, Evropska unija je od 2001. do 2011. za Srbiju izdvojila 3,7 milijardi evra, a Rusija 145 miliona evra.

Dačić: Odnosi Srbije i EU „nikad bolji“

Premijer Ivica Dačić ocenio je juče da odnosi Srbije i EU „nikada nisu bili bolji“, jer su potpuno iskreni. „Ranije smo imali prilike u kojima smo pre podne lagali EU, po podne naše partnere s Istoka, a uveče sami sebe. Ne želimo da lažemo jedni druge, nema šta da lažemo i učinićemo sve da našu zemlju približimo i uvedemo u EU“, rekao je Dačić na Ekonomskom samitu u Beogradu. Premijer je naveo da će Srbija učiniti sve da EU ne postavlja uslove koje Beograd ne može da ispuni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari