"Pad rejtinga SNS će se nastaviti, a nova Vlada je kratkog veka": Analiza bivšeg člana SNS, generala Momira Stojanovića 1Momir Stojanović: Foto Z. Miladinović/Danas

Nakon ovih izbora Srbija će ući u turbulentan period koji će pre svega diktirati rat u Ukrajini i naš odnos prema njemu. Nova Vlada će po svoj prilici biti kratkog veka, a već na kraju godine znaće se da li će uskoro biti novih izbora, i parlamentarnih i lokalnih, procenjuje general u penziji Momir Stojanović, bivši funkcioner Srpske napredne stranke, narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

On ocenjuje da će “homogenizacija Zapada po pitanju rata u Ukrajini i objavljeni ekonomski rat Rusiji” najteže pogoditi zemlje koje nisu ni u jednom političkom niti vojnom savezu, a imaju specifične političke ili ekonomske veze sa Rusijom.

Očekivani pritisci SAD i EU u vezi sa sankcijama Rusiji možda će opredeljivati i formiranje nove srpske Vlade.

“Ukoliko je Aleksandar Vučić obećao ili namerava da obeća da će zbog rata u Ukrajini uvesti sankcije Rusiji, u toj Vladi neće biti Ivice Dačića. Ne bi me iznenadilo da koalicioni partner SNS u Vladi umesto SPS bude Koalicija Nada. Dešavanja u Ukrajini komplikuju i otežavaju i poziciju Srbije po pitanju očuvanja Kosova i Metohije u njenom sastavu, jer delegitimizuju i umanjuju uticaj Rusije, kao našeg ključnog saveznika po tom pitanju, u međunarodnim forumima. Kada se ovome doda stanje u BIH, energetska nestabilnost i poremećaji na tržištu hrane, kao i budući sastav našeg parlamenta, čini se da će nova Vlada biti kratkog veka”, smatra Stojanović.

On kaže da su ovi izbori pokazali da rejting predsednika Srbije nije stabilan, pre svega, zato što se ne zasniva na realnom ugledu i autoritetu koji on ima u glasačkom telu, već na strahu od moguće alterative.

Vučić je uspeo kroz višegodišnju medijsku propagandu da “ubedi” dobar do glasačkog tela da će zbog negove eventuelne smene navodno nastati haos i neizvesnost, dodaje.

“Mislim da će se i posle ovih izbora nastaviti pad rejtinga SNS, koji je, po svim objektivnim istraživanjima, konstantno i blago padao i pre izbora. Uzrok slabijeg izbornog rezultata SNS je i bolja kontrola izbornog procesa na biračkim mestima, s obzirom na brojnost učesnika izbora. I već sada je evidentno da SNS na sledećim lokalnim izborima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu neće moći da formira vlast. Daljem padu rejtinga SNS, od kojeg se, po mojoj oceni, neće oporaviti, doprineće i pad standarda građana zbog poskupljenja energenata i hrane izazvanog ratom u Ukrajini, kao i predstojeće političke odluke, poput, recimo, uvođenja sankcija Rusiji”, kaže on.

On još kaže da “nije optimista da će opozicija formirati vlast u Beogradu”, pre svega, zbog toga što među onima koji su prešli census postoje stvarne i lažne opozicione političke stranke i koalicije.

„Lažna opozicija bi svakako mogle biti liste Zavetnika, koalicije Dveri- POKS i koalicije Nada“, ističe on.

Dodaje da je, ipak, “jako važno da u Beogradu dođe do promene vlasti jer bi “to ulilo nadu da se ovaj autoritarni režim napokon može srušiti”.

Prema njegvim rečima, najveći dobitnik na ovim izvorima SPS, a najveći gubitnici SRS i Suverenisti, koji nisu prešli cenzus.

Ipak, u životnom smislu, najveći gubitnici su građani Srbije, koji čine većinu, a koji se još nisu oslobodili straha, niti su spremni da se odupru pritiscima i ucenama od strane aktuelne vlasti.

Zbog toga ćemo svi nastaviti da živimo u društvu poremećenih vrednosti u kojem nema slobode i pravde, zaključuje.

Najnemoralnija izborna manipulacija

“Ključna izborna manipulacija, a i grubo kršenje izbornog zakona, na ovim i na prethodnim izborima, a koju sprovodi SNS, jeste evidentna ucena i pritisak na birače zaposlene u državnim i opštinskim upravama, organima i javnim preduzećima. Gotovo u neposrednoj blizini svakog biračkog mesta SNS locira svoje kontrolore sa spiskovima osoba zaposlenih u lokalnim upravama, republički i opštinskim javnim preduzećima, kao i spiskovima osoba zaposlenih na odredjeno vreme i na privremeno-povremenim poslovima. Svi ti ljudi nakon glasanja moraju da se jave tim kontrolorima radi evidentiranja i pokazivanja snimljenog dokaza da su glasali za SNS. Svi oni su na najbezobzirniji i najnemoralniji način ucenjeni gubitkom posla”, kaže Stojanović.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari