Pahor: Ne podržavam Vučićevu odluku da ne uvede sankcije Rusiji, ali mogu da razumem 1foto EPA-EFE/JULIEN DE ROSA / POOL MAXPPP OUT

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da je u poseti Beogradu kako bi se posavetovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome da u regionu ima dovoljno političke volje da se sačiuva evrpska perspektiva Zapadnog Balkana i stabilnost.

„Rat u Ukrajini ne pomaže miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu ali i Vučić i ja se slažemo da na Zapadnom Balkanu bez obzira na sva nepoverenja i bilateralnih problema ima dovoljno političke volje da se sačuva mir i evropska perspektivu“, rekao je Pahor.

On je izjavio da misli da postoji mogućnost da se sve vodje regiona slože oko tri centralna pitanja.

„Prvo je da se Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u EU, da Bosna i Hercegovina dobije do kraja nedelje status kandidata i da EU ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji“, rekao je on.

Pahor je izjavio da ga brine činjenica što je u vezi s dijalogom Beograda i Prištine stepen poverenja manji nego što je bio ranije i da dijalog nije doveo do rešenja koje su svi želeli.

„U Prištini ću reći da treba dijalogom rešiti i ostala pitanja pitanja koja će biti aktuelna u septembru i oktobru i da dijalog mora biti malo živahniji jer ima mnogo nepoverenja“ rekao je on.

Pahor je rekao i da obaveze koje su prihvaćene sporazumima moraju biti implementirane, poput formiranja Zajednice srpskih opština kako bi čitav proces bio kredibilan.

„Mislim da je projekat Otvoreni Balkan kao stvoren da bi se neke stvari, ako bi mu se pridružili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, da bi se problemi koji sada izgledaju nerešivo da bi se lakše rešili u duhu saradnje“, rekao je on.

Pahor je rekao da podržava inicijativu Otvoreni Balkan i čestitao na uspehu u njenom razvoju jer smatra da nema dovoljno takvih procesa u regionu.

On je na pitanje o stavu Srbije o sankcijama koje je EU uvela Rusiji odgovorio da misli da kada bi postojala sigurna evropska budućnost pred Beogradom da bi on više razmišljao o sankcijama a ne samo o osudi rat u Ukrajini.

„Ne podržavam odluku predsednika Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, ali mogu da razumem njegovu odluku. Mislim da bi doprinela toj odluci neka veća i odlučnija volja Brisela da brže uključuje države Zapadnog Balkana u EU“, rekao je on.

On je rekao da je sa predsednikom razgovarao i o pitajima koja su značajna za uspešno održavanje samita inicijative Brdo-Brioni koja će se održati u sloveniji 12. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.